ODZIV NA OPĆINSKIM IZBORIMA U BIH NAJNIŽI OD DAYTONA

Manje od polovice građana Bosne i Hercegovine sudjelovalo je na općinskim izborima održanim u subotu, sudeći prema prvim podacima o odzivu prikupljenim nakon zatvaranja glasačkih mjesta.

Predsjednik Izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić izjavio je novinarima u Sarajevu kako podaci iz 111 općina pokazuju da je na izborima glasovalo 46,46 posto registriranih birača.

Odziv je bio nešto veći na teritoriju Federacije BiH gdje je glasovalo nešto više od 43 posto građana s pravom glasa dok je u Republici Srpskoj na izbore izašlo njih tek 32 posto.

Najbolji odziv zabilježen je u distriktu Brčko.

Ovogodišnji odziv na izbore u BiH najniži je od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Na prvim izborima održanim 1996. godine glasovalo je čak 85 posto registriranih birača a na onima koji su održani 2002. godine nešto više od 55 posto.

Sva biračka mjesta u BiH zatvorena su u subotu do 21 sat a odmah nakon toga počelo je prebrojavanje glasačkih listića.

"Mislim da možemo biti zadovoljni normalnom i poštenom atmosferom na ovim izborima. O tome možemo li biti zadovoljni odzivom ocjenu bi trebao dati netko drugi", kazao je Šehić, neizravno potvrdivši razočaranje malom zainteresiranošću potencijalnih glasača za izborni proces.

Članica Izbornog povjerenstva Lidija Korać, koja istodobno predsjedava Vijećem za prigovore i žalbe, potvrdila je novinarima kako je Povjerenstvo tijekom dana potvrdilo odluku o prvoj ozbiljnoj sankciji zbog kršenja odredbi Izbornog zakona.

Kandidatura Ljubiše Kragulja za gradonačelnika Banja Luke kojega uz Srpsku demokratsku stranku (SDS) podržava još sedam političkih stranaka poništena je jer je utvrđeno kako je on tijekom predizborne kampanje istupao koristeći jezik kojim se poticalo na nasilje.

Korać je kazala kako je rječ o kazni izrečenoj zbog 45-minutnog intervjua što ga je Kragulj 13. rujna dao jednoj lokalnoj televiziji u Republici Srpskoj.

"Dvojili smo je li tu bila u pitanju sloboda izražavanja političkih uvjerenja no na kraju smo zaključili kako je riječ o jasnom kršenju odredbi Izbornog zakona", pojasnila je Korać.

Sukladno Izbornom zakonu, Kragulj ima pravo žalbe Prizivnom odjelu Suda BiH čija je odluka pravovaljana.

Izborno povjerenstvo potvrdilo je i odluku Vijeća za prigovore i žalbe o poništavanju kandidature jednog neovisnog kandidata za skupštinu distrikta Brčko.

(Hina) xrm ymaš

Pročitajte više