OESS: Ključna uloga lokalnih vlasti za ulazak u EU

LOKALNE vlasti odigrat će važnu ulogu u procesu ispunjavanja političkih kriterija potrebnih za članstvo Hrvatske u EU, rekao je voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj, veleposlanik Peter Semneby, na kraju dvodnevnog obilaska kninskog područja, priopćio je ured OESS-a u Zagrebu.

Semneby je rekao, tijekom sastanka s gradonačelnicima Knina, Splita, Udbine i Plitvičkih jezera, te sa županom Šibensko-kninske županije, kako su provedba nedavno usvojenog Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama te povratak izbjeglica i povrat njihove imovine, dva izazova s kojima se suočavaju lokalne vlasti u ispunjavanju političkih preduvjeta EU-a, kaže se u priopćenju.

Nakon što je Sabor usvojio Ustavni zakon o nacionalnim manjinama u prosincu 2002. godine, odgovornost za provođenje zakona sada prelazi na lokalne vlasti, rekao je Semneby.

Semneby je ocijenio kako nedavno predstavljeni prijedlog ministra Čačića o osiguravanju smještaja za povratnike koji su imali stanarska prava, ´ne rješava sve probleme ali ako se osigura pristup prikladnom smještaju bez vremenskih ograničenja i to svima onima koji se žele vratiti, onda se to može smatrati važnim korakom unaprijed´, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više