Oficir JNA koji je razarao dalmatinske otoke ne želi biti izručen Hrvatskoj zbog nepoštena suđenja

CRNOGORSKI oficir JNA Ilija Brčić 19. lipnja naći će se pred prizivnim sudom u Rimu koji bi trebao odlučiti hoće li bivšeg zapovjednika koji je razarao dalmatinske otoke i pucao na europske promatrače izručiti Hrvatskoj.

Podsjetimo, Brčić je uhićen krajem prošle godine na rimskom aerodromu, a splitski ga je Županijski sud 1993. godine u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda je postala pravomoćna godinu dana kasnije, a Vrhovni je sud  Brčiću izrekao i doživotno protjerivanje.

Zapovjednik razarača koji je pucao na promatrače

Crnogorski oficir osuđen je kao zapovjednik razarača "Pula" koji je u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači te je nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši preko 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti, no nije bilo poginulih.

U razgovoru za radio Slobodna Evropa, odvjetnik Brčića, Goran Rodić otkrio je i dio strategije svog branjenika koji će pred talijanskim sudom pokušati pobiti odluku o izručenju. Naime, branit će se riječima kako  Brčić u Hrvatskoj neće imati pravedno suđenje jer "Hrvatska to samo formalno garantira".

Brčić djelovao u okviru legalne oružane sile

"To je pravo Brčiću oduzeto onog trenutku kada je u odsustvu osuđen na maksimalnu kaznu, iako ne postoje dokazi za djela za koja se tereti", kazao je za radio Slobodna Evropa, odvjetnik Rodić dodajući kako talijanski zakon ne poznaje krivično djelo za koje se Brčić tereti. Također, odvjetnik Rodić tvrdi kako je Brčić djelovao u okviru legalne oružane sile u vrijeme kada Hrvatska nije imala međunarodno pravni subjektivitet.

I.Ć.
Foto: slobodnaevropa.org

 

Pročitajte više