Ogranak HND-a na HTV-u protiv večerašnje emisije o zakonu o HRT-u

OGRANAK Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u smatra da je večerašnja izvanredna emisija ´U krupnom planu´, posvećena prijedlogu novog zakona o HRT-u, zakašnjela jer je javna rasprava o tom zakonu završena.

´Odluka glavne urednice da se dva dana uoči saborske rasprave i eventualnog donošenja novog Zakona o HRT-u utječe na javno mnijenje i saborske zastupnike dokaz je neshvaćene svrhe i razloga postojanja javne televizije u demokratskom svijetu´, ističe se u priopćenju Izvršnog odbora ogranka HND-a na HTV-u.

U Ogranku podsjećaju da su prije dva mjeseca predlagali emisiju o zakonu o HRT-u koju je, kako tvrde, glavna urednica odbila.

Stoga, smatraju da je večerašnja emisija ´skandalozna manipulacija, privatizacija i paradigmatičan primjer politizacije HRT-a od strane glavne urednice i onih koji su je na to mjesto izabrali´.

Od večerašnje emisije unaprijed se ogradio i urednik Informativno-političkog programa HTV-a Nikola Kristić koji, kao i ogranak HND-a, smatra da je emisiju trebalo napraviti ranije.

U medijima se proteklih dana pisalo o problemima s odabirom voditelja emisije jer je nekoliko novinara to navodno odbilo, a prema pisanju tiska na kraju ga je odabrala sama glavna urednica.

Konačni prijedlog zakona o HRT-u sutra će se naći u drugom čitanju pred Hrvatskim saborom.

Pročitajte više