Ojačao dolar

Foto: 123RF

NA SVJETSKIM valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao prema košarici valuta jer su ulagači, zahvaljujući napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, bili skloniji rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 98,36 bodova, najvišu razinu u tri tjedna.

Pritom je tečaj eura prema dolaru skliznuo 1,3 posto, na 1,1015 dolara.

Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu za 1 posto pa je njegova cijena dosegnula 109,25 jena.

Napredak u pregovorima SAD-a i Kine

Nakon što je prethodnoga tjedna dolar bio pod pritiskom zbog smanjenja kamatnih stopa američke središnje banke, prošloga se tjedna američka valuta oporavila, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

U četvrtak su i američki i kineski dužnosnici kazali da je postignut napredak u pregovorima, pri čemu je Peking poručio da je dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana.

Kina i SAD moraju istovremeno ukloniti neke od postojećih carina kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, objavilo je kinesko ministarstvo trgovine.

To je potaknulo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

Međutim, mediji pišu da je plan Bijele kuće o uklanjanju carina suočen s unutarnjim protivljenjem i da konačna odluka nije donesena.

U petak je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda.

Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xija Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni što bi sve točno sadržavao taj sporazum.

U poboljšanom ozračju prema rizičnim ulaganjima na gubitku je bio japanski jen, valuta-utočište u koju investitori rado sklanjaju kapital kad nastupe neizvjesna vremena na gospodarskom i političkom planu.

Zbog toga je tečaj jena prema dolaru skliznuo blizu najnižih razina u pet mjeseci.

Raspoloženje će, smatraju analitičari, vjerojatno ostati povoljno za dolar, dionice i ostalu rizičnu imovinu jer deeskalacija američko-kineskog trgovinskog rata otklanja veliki rizik po izglede za globalno gospodarstvo.

"Kada se činilo da se trgovinski rat zaoštrava, investitori su kupovali dolare kao svojevrsnu valutu-utočište. Sada kada se doima da rat popušta, investitori dolare kupuju jer će američko gospodarstvo imati koristi", kaže Marshall Gittler, valutni analitičar u ACLS Globalu.

Pročitajte više