OKO 450 ILEGALNIH IMIGRANATA STIGLO NA JUG ITALIJE

Oko 450 ilegalnih imigranata, među kojima mnogo djece i žena, stiglo je s više plovila na talijanske otoke Lampedusu i Siciliju tijekom noći i danas ujutro.

Obalna straža je sinoć uočila dva plovila sa 125 ilegalnih imigranata na 40 milja južno od Lampeduse i s dva patrolna čamca jutros ih doteglila do otoka. Imigranti su iz Afrike.

Jutros je drugih 155 ilegalnih imigranata zaustavila policija na jednoj od plaža na otoku Lampedusi. Jučer je drugo plovilo sa 172 imigranta, među kojima je bilo mnogo djece i žena, zaustavljeno na tri milje od Sicilije i dotegljeno do luke Pozzallo uz pomoć patrolnih čamaca lučke kapetanije. Među tim imigrantima ima 55 žena i 14 djece, od kojih je četvoro rođeno tijekom plovidbe.

Italija pokušava s Libijom, odakle u posljednje vrijeme kreću plovila s ilegalnim imigrantima, sklopiti sporazum, kakav ima na primjer s Tunisom, o zaustavljanju dolaska imigranata. Tripoli traži tehničku pomoć, radare i opremu za nadzor, ali za tako što još nije skinut embargo Europske unije prema Libiji.

Pročitajte više