Okovani i izgladnjeli: Pakistanska policija iz podruma škole spasila 54 učenika

NAKON anonimne dojave vlastima pakistanska policija sinoć je izvršila raciju u prostorijama jedne islamističke vjerske škole, te u podrumu otkrila 54 zatočena učenika, javlja Daily Mail.

U skupini su se nalazila i djeca stara svega sedam godina, a neki od učenika su bili okovani lancima, te su pronađeni u podrumu koji je više ličio na tamnicu u Madrassi Zakaryji u Karačiju.

Dječaci su zatvor napustili bosi, neki su plakali a neki plesali, te su svojim osloboditeljima rekli da su redovito bili kažnjavani premlaćivanjem i vješanjem naglavačke, te izgladnjivanjem. Neki od njih podrum škole nisu napustili dulje od mjesec dana.

Neki su pak rekli kako su ih posjećivali talibani, te kako je u proteklim mjesecima nestalo deset njihovih kolega. Jednom od dječaka taliban je navodno rekao da se "pripremi za bitku", te kako će biti trenirani za borbu u Afganistanu.


Već se dulje vrijeme sumnja kako neke pakistanske vjerske škole  služe kao talibanski obučni centri. Na mjestu događaja uhićena su dva svećenika i još dva osumnjičenika, no voditelj škole uspio je pobjeći. Djelatnici škole tvrde kako su neke vezali lancima jer su ovisnici i kako je taj oblik sputavanja slobode služio kao rehabilitacija, a dječake i mladiće su htjeli učiniti "boljim muslimanima".


U skupini oslobođenih osoba bilo je i nekoliko ovisnika i osoba smanjenih intelektualnih sposobnosti.

Opsežnom policijskom istragom pokušat će se otkriti postoji li uistinu povezanost s militantima, a vlasti vjeruju kako diljem Pakistana postoji još mnogo neregistriranih škola koje pohađaju siromašna djeca čiji roditelji ne mogu platiti bolju edukaciju.

Pročitajte više