Okrugli stol o Istri uoči početka 2. kongresa povjesničara

Uoči sutrašnjeg početka Drugog kongresa hrvatskih povjesničara večeras je u Puli održan okrugli stol "Istarski prostor: Poluotok, Jadran, Sredozemlje" na kojemu su iznesena različita historiografska razmatranja o Istri. L

Kongres okuplja dvjestotinjak izlagača, povjesničara iz Hrvatske i njihove goste, povjesničare iz Austrije, Mađarske, Njemačke i Slovenije, koji se bave hrvatskim temama. Glavna je tema četverodnevnog kongresa, koji s radom počinje sutra, "Hrvatska i Europa - integracije u povijesti", a znanstvenici će izlaganjima pokušati rasvijetliti odnos Hrvatske i Europe u prošlosti.

Kao uvod u kongres večeras je održan okrugli stol na kojemu su iznesena historiografska razmatranja o Istri od starih horografija do današnjih povjesničara. Raspravljalo se o tome kako je Istra viđena očima običnih putnika i državnih dužnosnika koji su na tom području obavljali svoju dužnost.

Moderator skupa dr. Miroslav Bertoša ocijenio je kako istarska iskustva u doticajima s Europom nisu uvijek bila povoljna za stanovnike toga poluotoka, dok je akademik Josip Bratulić naglasio kako je upravo povijest toga kraja odredila geografski i povijesni razvoj Istre. Kako je kazao, na tom je području zabilježena prisutnost romanskog, germanskog i slavenskog sloja, tako da su u Istri, po riječima akademika Bratulića, zapravo "karakteristični svi slojevi povijesti, koji su se taložili od prahistorije do danas".

U raspravi su sudjelovali još dr. Darko Dukovski, dr. Marino Manin, te dr. Ivan Jurković.

Tijekom rada kongresa, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, sudionici će raditi u dvadesetak sekcija, među kojima su stara povijest, srednjovjekovna, demografska, povijest žena, te parlamentarna i gospodarska povijest.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više