Okrugli stol "Položaj žena u vjerskim zajednicama"

URED za ljudska prava hrvatske Vlade danas je priredio okrugli stol "Položaj žena u vjerskim zajednicama" na kojemu su sudjelovale pripadnice najmnogobrojnijih vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

To je prvi javni skup u Hrvatskoj o toj temi, rekao je predstojnik Ureda Luka Mađerić u uvodnoj riječi okruglog stola o promicanju ljudskih prava žena, promišljanju položaja žena u institucijama u kojima rade i ostalom.

Mađerić je napomenuo da se time ujedno obilježava i Međunarodni dan ljudskih prava koji se ove godine održava pod sloganom "Tolerancija znači život".

Dodao je da će promicanjem multikulturalnosti i multinacionalnosti te uvažavanjem kulturnih i etničkih razlika naša zemlja biti jača i poduzetnija, ali i spremnija za ulazak u EU.

O spolnim sterotipima i njihovim posljedicama na život žena u Hrvatskoj kritički je govorila sestra Rebeka Anić s Franjevačkog instituta u Splitu. Napomenula je da se posljedice poimanja teorije podređenosti, koja je ukorijenjena i u Katoličkoj crkvi, od Aristotela i sv. Tome, osjećaju i danas.

Na temu "Žene u islamskoj perspektivi" govorila je Lamija Alili iz zagrebačke Islamske zajednice podsjećajući na obrasce ponašanja i odijevanja žene u muslimanskoj obitelji o čemu, rekla je, često postoje predrasude.

Jasminka Domaš iz Židovske zajednice Zagreb izvijestila je da su se i pripadnice te zajednice pridružile peticiji protiv pravila po kojemu žena ne može dobiti rastavu ako muškarac ode ili nestane.

O životu žene u Srpskoj pravoslavnoj crkvi govorila je Radojka Raičević. Skupu su se obratile i dr. Lidija Matošević iz Saveza baptističkih crkava u Rijeci, svećenica Lidija Berić iz Evangeličke crkve i Đurđica Garvanović Porobija iz Kršćanske adventističke crkve.

Pročitajte više