Okrugli stol u povodu Međunarodnog dana Brajeva pisma

Brajevo pismo i dalje je najuniverzalnije sredstvo društvene integracije slijepih osoba, nezamjenjivo u svakodnevnom radu i školovanju, rečeno je na današnjem okruglom stolu "Brajica na radnom mjestu" koji je Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba organiziralo u povodu Međunarodnog dana brajice.

Brajica ili 63-značno pismo, koja je izumljena prije 175 godina, omogućila je slijepima relativno lagan i jednostavan pristup pisanoj riječi te zbog toga spada u stečevine modernog doba.

Tajnik Udruženja Ivan Krznarić upozorio je da u Hrvatskoj brajicu poznaje premalo slijepih osoba te izrazio nezadovoljstvo zbog premalih naklada literature na tom pismu - od stručne literature potrebne učenicima i studentima do lijepe književnosti, koja bi trebala biti dostupna što širem krugu slijepih i slabovidnih.

Antun Kovač iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koji je i sam slijepa osoba, ističe da brajica slijepima omogućuje normalno obavljanje najsloženijih poslova pa bi poslodavci prilikom zapošljavanja trebali prema slijepima imati jednaki odnos kao prema videćim osobama.

Poslodavci, kaže Kovač, nisu spremni zapošljavati slijepe čak niti na mjestima na kojima su već ranije radili, kao što su telefonske centrale.

U Hrvatskoj, po podacima Hrvatskog saveza slijepih, živi oko 6.000 slijepih i slabovidnih osoba.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više