Olli Rehn: EU će početi pristupne pregovore s Hrvatskom kada ispuni uvjete

ODBACUJUĆI pozive na usporavanje proširenja Europske unije nakon što su Francuska i Nizozemska odbile Europski ustav, povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn rekao je da će Unija održati riječ i početi pristupne pregovore s Hrvatskom kada ona bude u potpunosti surađivala s Haškim sudom.

Rehn je u članku koji je objavio International Herald Tribune u subotu istaknuo kako EU mora uzeti u obzir zabrinutost onih koji misle da proširenje ide prebrzo i biti oprezna u preuzimanju novih obveza, ali i naglasio da se EU temelji na načelu držanja zadane riječi.

"To znači da će se Bugarska i Rumunjska pridružiti Uniji 2007., ako ispune uvjete. To također znači da će pristupni pregovori s Hrvatskom i Turskom početi kada te dvije zemlje ispune stroge kriterije", rekao je Rehn.

"Želio bih početi pregovore s Hrvatskom, ali to će biti moguće tek kada bude potpuno surađivala sa Sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine u Den Haagu", rekao je Rehn.

Rehn je priznao da je raspoloženje u Europi sumorno nakon što su Francuska i Nizozemska odbacile Europski ustav, ali je dodao da pitanje proširenja nije bio odlučujući razlog odbijanja.

Odbacio je pozive nekih političara na usporavanje ili čak zaustavljanje proširenja EU rekavši da ne treba izvlačiti krive zaključke i proširenje proglasiti krivcem za negativno glasovanje.

Rehn je kazao da bi bilo "neodgovorno poremetiti dragocjen proces koji pomaže izgradnju stabilnih i učinkovitih partnera u najnestabilnijim dijelovima Europe", na zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Europi čijim je zemljama izgled za članstvo u EU-u moćan poticaj za reforme.

Rehn je proces proširenja EU nazvao vrlo uspješnim i rekao da se on pokazao kao jedan od najvažnijih instrumenata za sigurnost Europe.

Upozorio je da bi eventualno kolebanje EU-a u pogledu izgleda za članstvo zemalja zapadnog Balkana ozbiljno narušilo pozitivan utjecaj u trenutku kada regija ulazi u pregovore o budućem statusu Kosova. "Europska perspektiva za cijelu regiju je ključ za pronalaženje održiva rješenja za Kosovo", rekao je Rehn.

Pročitajte više