Onaj Filipović kaže da Hrvatsku želi za lidera na energetskoj karti Europe

Foto: Robert Anic/PIXSELL

NAKON današnje sjednice vlade izjavu je dao ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Filipović. Filipović kaže da se najznačajnija odluka vlade danas odnosi na povećanje kapaciteta LNG-a te izgradnju plinovodne mreže na relaciji Zlobin-Bosiljevo.

"U cilju osiguranja sigurnosti opskrbe plinom RH odlučili smo krenuti s investicijom ukupne vrijednosti od 180 milijuna eura. Jako je važno ići u tom smjeru kako bismo pozicionirali Hrvatsku kao lidera kada govorimo o novoj energetskoj karti Europe. To je nešto na čemu ćemo raditi kontinuirano, nešto što smo danas odlučili krenuti u tom smjeru, startati”, rekao je Filipović.

 

Filipović je komentirao i ideju o izvlaštenju malih dioničara INA-e. Ministar kaže da je vlada pokrenula reviziju arbitražnog postupka na temelju stručnjaka, poput DORH-a. "Kada se okonča taj postupak, onda ćemo donositi daljnje odluke koje se tiču preuzimanja INA-e", kaže.

N1 doznaje da se danas u Amsterdamu održava skupština suvlasnika Fortenove. Najveći pojedinačni dioničar Fortenove, prema saznanjima N1, trebao bi postati Pavao Vujnovac.

"Kad se detaljno informira, onda ću vam odgovoriti. Cijelo jutro smo bili na sastanku pa ne bih htio dati neke ocjene", odgovorio je Filipović na pitanje u vezi sastanka u Amsterdamu.

Paket novih mjera

Filipović se osvrnulo na paket novih mjera pa rekao da vlada neće dopustiti da vrtići, škole, starački domovi i bolnice budu u situaciji da ne mogu plaćati energente. 

"Detaljno ćemo prezentirati mjere kada one budu u potpunosti izbrušene, imamo nekoliko varijanti koje su na stolu. Naši sugrađani, pogotovo najugroženiji, trebaju biti sigurni da će država biti uz njih, da ćemo pomoći. Najavili smo da će paket biti predstavljen najesen, u tom roku će on i biti predstavljen.

Svjesni smo situacije, znamo da treba pomoći ljudima, intenzivno se na tome radi, prema tome, svatko tko je ugrožen imat će podršku države. Pokušat ćemo za sve izaći s jednim sveobuhvatnim paketom mjera kako bi se pomoglo našim građanima, ali i gospodarstvu", rekao je Filipović nakon sjednice vlade.

Pročitajte više

 

Pročitajte više