S Oparom otišla i četiri savjetnika - trojica primala 12 i pol tisuća kuna mjesečno

Foto: Milan Šabić/Pixsell

ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA, donedavni splitski gradonačelnik, na kraju mandata imao je četiri savjetnika: trojica su primala honorar od 12 i pol tisuća kuna mjesečno, dok je jedan, Tomislav Gojo, HDZ-ovac i ravnatelj Hrvatskog crvenog križa, bivšem gradonačelniku prodavao savjete za pet tisuća kuna mjesečno.

Ratni invalid i gradonačelnikov savjetnik

Osim Goje, koji je bio Oparin savjetnik za društvene djelatnosti, djelatnosti socijalne skrbi te pravne zaštite od 12. siječnja 2018. do 15. lipnja 2021. godine, u timu bivšeg gradonačelnika bili su još jedan HDZ-ovac, Krešimir Budiša, savjetnik za poslove vezane za Europske fondove i razvoj grada Splita, koji je to radio od 17. kolovoza 2017. godine do 15. lipnja 2021., zatim Emil Zelić, savjetnik za poslove direktora razvojnog programa Split united - razvoja gradskih projekata Istočna obala i Kopilica, od 1. kolovoza 2020. do 30. lipnja 2021., te Ivica Grubišić Gire, Oparin savjetnik za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture i iskoristivosti javnih površina te za mjesnu samoupravu, od 7. kolovoza 2017. godine do 15. lipnja ove godine.

Gire je bio zvijezda našeg teksta objavljenog u ožujku 2020. godine u kojem smo otkrili da je pravo na otkup stana stekao kao hrvatski ratni vojni invalid, a to je, pak, postao u studenom 1993. godine ozlijedivši leđa dok je kao vojnik podizao neku dasku na kat zgrade u Crivcu, gdje je bila stacionirana Hrvatska vojska.

Oparin savjetnik se 1993. ozlijedio podižući dasku pa dobio braniteljski stan

Puljku zasad ne trebaju savjetnici

Prije tri godine iz Oparinog savjetničkog tima otišli su Dragan Brtan, savjetnik za dobro upravljanje, upravljanje ubrzanjem poslovnih procesa i upravljanje socijalnim politikama, te Marin Babarović, savjetnik za razvijanje projekta digitalne komunikacijske strategije. Ako vam se neki od opisa savjetničkih poslova čini rogobatnim i jezično nezgrapnim, nismo krivi, prepisali smo što smo dobili iz Grada. Brtan i Babarović također su primali 12 i pol tisuća kuna mjesečno.

Inače, aktualno gradsko vodstvo predvođeno gradonačelnikom Ivicom Puljkom reklo nam je kako zasad ne traga za savjetnicima. "Ukoliko nam budu trebali za specifične projekte, angažirat ćemo ih na određeno vrijeme s vrlo jasno definiranim zadacima."

Pročitajte više