Splitskom gradonačelniku će gama nožem ukloniti metastaze u mozgu

Foto: Facebook

SPLITSKI gradonačelnik Andro Krstulović Opara bit će sutra u zagrebačkoj bolnici Rebro podvrgnut zahvatu uklanjanja metastaza na mozgu gama nožem. Odluka je donesena jutros nakon što je liječnički tim koji vodi Oparu proanalizirao posljednje nalaze melanoma. Nakon zahvata, Opara bi se trebao vratiti u Split.

>> Gradonačelnik Splita ima zloćudni tumor na mozgu

Splitski gradonačelnik javio se u splitsku bolnici u subotu navečer nakon što ga je zaboljela glava. Imao je i vrtoglavicu. Dijagnoza je vrlo brzo postavljena, Opara ima zloćudni tumor s metastazama pa je potrebno hitno liječenje.

Unatoč svemu, Opara nije klonuo duhom, jučer je zapjevao u svojoj bolničkoj sobi i poručio kako ga se nećemo tek tako riješiti. Jučer je ovlasti za vođenje grada dobila prva zamjenica Jelena Hrgović. Najavila je kako će sve poslove obavljati u dogovoru s Oparom i drugim zamjenikom Ninom Velom.

Gamma nož je uređaj kojim se 201 radioaktivna zraka iz Co-60 izvora precizno usmjerava u područje mozga za liječenje tumora ili drugih promjena. Ovom se metodom bez otvaranja glave pokušava zaustaviti rast u prvom redu dobroćudnih tumora kod kojih je klasična operacija prerizična jer se promjene nalaze na kritičnom mjestu. Osim dobroćudnih, mogu se liječiti i zloćudni tumori te metastaze. Osnovni su uvjeti jasno diferencirana granica tumora i veličina do 3 cm.

Pročitajte više