"opasnim vezama" počela nova sezona u gavelli

Premijerom "Opasnih veza" engleskoga dramatičara Christophera Hamptona (1946.) u prijevodu Nikice Petraka i režiji Ivana Lea Leme večeras je u Dramskom kazalištu Gavella otvorena nova kazališna sezona. L

Christopheru Hamptonu je za pisanje tog dramskog teksta koji je nastao 1985. poslužio epistolarni roman "Opasne veze" francuskoga pisca druge polovice 18. stoljeća Choderlosa de Laclosa.

Njegov roman, kako ga je ocijenila književna kritika pisan je u sutonu jednoga monarhističkoga uređenja u kojemu autor razotkriva beznađe razvrata dokonih aristokrata, njhov cinizam i jalovu životnu filozofiju.

Pisac francuskog prosvjetiteljstva uspijeva oslikati društvo na točki punog zasićenja u kojoj je kanibalizam zaogrnut svilom i brokatom, jedno izopačeno vrijeme koje proživljava posljednje trenutke prije konačnog sloma. Kako se navodi u programskoj knjižici predstave, najveći uspjeh Hamptonov je vješta dramatizacija toga romana, čije su poruke i danas aktualne i upravo zbog toga djelo ne silazi s pozornica u New Yorku i Londonu, ni 20 godina od nastanka.

Dramaturginja Opasnih veza je Ana Tonković Dolenčić, scenografkinja je Vesna Režić, kostime je izradila Danica Dedijer, a glazbu za Opasne veze skladao je Luka Kunčević. U predstavi igraju Jelena Miholjević, Marina Nemet, Barbara Prpić, Ranko Zidarić, Janko Rakoš, Nada Subotić, Barbara Nola, Ana Begić i Sven Šestak.

(Hina) xatod yln

Pročitajte više