Opatija: seminar o zaštiti i genetskim preinakama bilja

Seminar o biljnoj zaštiti, na kojem oko 600 stručnjaka raspravlja o zaštiti bilja, posebno o genetskim preinakama bilja, počeo je danas u Opatiji.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Stjepan Mikolčić istaknuo je da Ministarstvo čini sve kako bi se što brže dobili novi i bolji trajni nasadi prije ulaska u EU.

Kazao je da pitanje genetski preinačenih organizama još nije posve uređeno ni u EU te da Ministarstvo drži da se uporaba genetski preinačenih organizama u Hrvatskoj za sada ne dopusti.

Govoreći o cjelokupnoj problematici zaštite bilja, Mikolčić je rekao da je Hrvatska na početku zakonskog uređenja toga područja. Tako se primjerice ekološki aspekt u zaštiti bilja određuje Zakonom o zaštiti prirode, za što je mjerodavno Ministarstvo kulture, rekao je te dodao da bi to trebalo promijeniti. Mikolčić ističe da poljoprivreda obuhvaća oko 40 posto ukupna zakonodavstva koje će Hrvatska morati uskladiti s onim u EU. Nacrti zakona o biljnom zdravstvu i zakona o sredstvima za zaštitu bilja izrađuju se i u Saboru se očekuju do svibnja ove godine, a na redu je i preustroj rada inspekcijskih služba te Službe za zaštitu bilja pri Ministarstvu, najvio je.

Glavni provedbeni propisi bit će izrađeni u drugoj polovici 2005. i godini 2006., a to su pravilnik o mjerama za sprječavanje unošenja i širenja štetnih organizama na bilju te pravilnici o registraciji i prodaji sredstava za zaštitu bilja.

Novac za prilagodbu propisa, njihovo uvođenje i unaprjeđenje infrastrukture osiguran je u državnom proračunu te iz EU-ova programa CARDS, rekao je Mikolčić.

U izlaganju o genetski preinačenim BT kulturama (za koje kao izvor otpornosti u preinakama služe geni bakterije Bacillus thuringiensis) istaknuto je da su u Hrvatskoj zabranjena istraživanja u vezi s genetski preinačenim biljkama, ali da nije zabranjen uvoz gotovih proizvoda s genetski preinačenim organizmima.

U zemljama EU-a bila je zabranjena sjetva takvih biljaka, ali ne i istraživanja. Europa je liberalizirala stajalište o sjetvi genetski preinačenih biljaka, a Hrvatska će kao dio te zajednice morati preispitati stajalište o tome, rečeno je na skupu.

Naglašeno je da o mogućim zdravstvenim rizicima GMO-a ima malo podataka te da moguće opasnosti za ljudsko zdravlje od neizravna utjecaja namirnica s GMO-om još nisu utvrđene.

Seminar o zaštiti bilja održava se do 11. veljače - organizatori su Agronomski fakultet u Zagrebu i Hrvatsko društvo biljne zaštite.

(Hina) xhsup ydd

Pročitajte više