Općine postoje zato da bi u njima uhljebi poput Nosićke mogli raditi svinjarije

Foto: Index/Ivo Cagalj/Pixsell

ANITA NOSIĆ, načelnica općine Lovreć, našla se u središtu pozornosti nakon što je otkriveno da je u Zagrebu kupila stan preko APN-a po povoljnijim uvjetima jer joj dio kredita sufinanciraju porezni obveznici. 

Problem je nastao jer je ustanovljeno da ona, naravno, u tom stanu ne živi, jer je načelnica općine na drugom kraju zemlje. 

Prema pravilima za subvencioniranje stambenih kredita mora biti prijavljena i živjeti u stanu koji je kupila, a s druge strane, ne može biti načelnica općine u kojoj ne živi. Nosić je zbog stana promijenila prebivalište pa će, kako je najavio ministar uprave, ostati bez mandata općinske načelnice. 

Lako za kredit Anite Nosić, puno nas više košta samo postojanje njezine općine

Njen kredit je porezne obveznike do sada koštao nekoliko desetaka tisuća kuna, no puno više ih je koštalo samo postojanje njene općine.

Hrvatska ima vrlo razgranatu mrežu jedinica lokalne samouprave - županija, gradova i općina - koje su nastale uglavnom za potrebe uhljebljivanja članova velikih stranaka, poput Anite Nosić. 

Izborni sustav je skrojen tako da “štiti” velike stranke, pa ako želiš dobiti izbore, moraš imati podružnicu u svakom selu, a da bi ljudi radili za stranku, moraju imati nekakvu motivaciju - a to je najčešće - uhljebljenje.

 I da svi stanovnici odsele, općina i njeni uhljebi bi i dalje postojali 

Zbog toga mala zemlja od četiri milijuna stanovnika ima čak 555 jedinica lokalne samouprave, i to 428 općina i 127 gradova. Tu je, naravno, i 20 županija te Grad Zagreb koji ima poseban status grada i županije.

Dobar dio tih općina, što se odlično vidi upravo na primjeru Lovreća, nema valjan razlog postojanja, ne mogu se samostalno financirati, već dobivaju pomoć državnog proračuna, a novac uglavnom troše na vlastite plaće tako da su same sebi svrha.

Lovreć ima manje stanovnika nego neke zgrade u Zagrebu

Lovreć ima proračun od oko 8 milijuna kuna. Samo polovicu tog iznosa, oko 4 milijuna kuna, sami prikupe, dok je ostalo “pomoć” iz drugih proračuna. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine ima oko 1600 stanovnika. Manje nego pojedine stambene zgrade u Zagrebu, a ta je brojka sada sasvim sigurno manja. Dva milijuna kuna općina troši na zaposlene. 

Takvih neodrživih općina u Hrvatskoj ima na stotine, neke dođu u središte pozornosti nakon načelničkih afera poput ove. U pravilu, što je općina manja i siromašnija, u njoj ćemo naći veće svinjarije, a riješiti ih se nećemo nikada, jer iz već spomenutih razloga, trebaju velikim strankama. I da svi stanovnici odsele, općina i njeni uhljebi bi i dalje postojali, a državni proračun bi im slao naš novac za plaće.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više