Opera se vraća u karakaline terme s bizetovom "Carmen"

NAKON desetogodišnjeg izbivanja, opera se vraća u Karakaline terme u Rimu, gdje će se 24. srpnja izvesti opera Georgesa Bizeta "Carmen", priopćio je ovih dana ravnatelj rimske Opere Francesco Ernani.

U ulozi Carmen nastupit će Sonia Ganassi, režija je Francesca Esposita, pod ravnanjem Michela Plassona. Do 1. kolovoza planira se nekoliko izvedbi.

Ukidanje opernih predstava u ruševinama najvećeg kupališta u starome Rimu koje svake godine posjećuje mnoštvo turista, izazvalo je oštru prepirku.

Uprava za spomeničku baštinu ocijenila je da se prema termama pokazuje prevelik nehaj i uskratila je daljnje iznajmljivanje prostora.

"Ovo će biti pokusni povratak arheološkom nalazištu a da ga ne uzurpiramo", s ograničenim kapacitetom od dvije tisuće mjesta, izvijestili su organizatori.

Zadnje operne izvedbe bile su "Aida" i "Turandot" 1993.

Ljetna sezona rimske Opere u Karakalinim termama počinje 8. srpnja s baletom "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva. Balet je već gostovao na ovom mjestu 2001.

Na programu je, među ostalim, Beethovenova 9. simfonija koju će 27. srpnja izvesti orkestar i zbor rimske Opere pod ravnanjem Gianluigija Gelmettija.

Pročitajte više