Opet blokade na sjeveru Kosova, zasad mirno

PUTNI pravac Banjska-Novi Pazar u mjestu Izvore i dalje je blokiran nakon što sinoć ni tijekom noći nije postignut dogovor između predstavnika Srba, KFOR-a i EULEX-a, javlja B92.

Prema riječima načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića noć je protekla mirno. Vojnici su sa stanovništvom oko vatre koju su naložili, dočekali jutro.

Tijekom noći nije bilo razgovora, rekao je Nedeljković i dodao da je neizvjesno što će donijeti današnji dan.

Kao odgovor na blokadu KFOR-a, Srbi su tijekom noći blokirali, a nakon sat vremena oslobodili jednu traku na putu Kosovska Mitrovica-Raška u mjestu Rudare.

Blokiran je u put u Banjskoj, Srbi su blokirali pravac prema Kosovskoj Mitrovici, a KFOR alternativni put prema Novom Pazaru.

"KFOR nas želi okružiti žicom, da živimo u getu"

Kako kažu, namjera KFOR-a je sprečavanje prijevoza nafte i druge komercijalne robe teže od 3,5 tone.

Nedeljković je rekao da su Srbi uznemireni, ali i "odlučni da ostanu dosljedni i mirni, da ustraju u zahtjevima i da ne dopuste da administrativna linija prema centralnoj Srbiji bude blokirana".

"Uplašeni smo za svoju budućnost jer nas KFOR želi okružiti žicom, da živimo u getu. To nećemo dopustiti, već ćemo se mirnim i demokratskim sredstvima tome suprotstaviti", rekao je Nedeljković.

Također je upozorio da će za eventualnu eskalaciju nasilja na sjeveru Kosova biti odgovorni KFOR i EULEX jer su oni odgovorni za sigurnost na tim prostorima.

Pročitajte više