Opet narasle cijene goriva: Eurodizel probio psihološku granicu od 9 kuna!



CIJENE goriva na Ininim benzinskim crpkama od ponoći su opet narasle. Benzin je tako poskupio za 17, a dizel za 20 lipa po litri. Novim poskupljenjima eurodizel je probio psihološku granicu od 9 kuna po litri.

Nova cijena eurosupera 95 tako je 9,45 kuna po litri, naspram dosadašnjih 9,28 kuna po litri. Eurosuper 95 class skočio je na 9,5 kuna po litri, a do sada je koštao 9,33 kune po litri. Eurosuper 98 je sa dosadašnjih 9,69 kuna po litri poskupio na 9,86 kuna po litri.

Nova cijena eurodizela je 9,02 kune po litri, dok je eurodizel class poskupio na 9,07 kuna po litri. U oba se slučaja radi o poskupljenju za okruglih 20 lipa.

Cijene naftnih derivata se korigiraju svakih 15 dana temeljem Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata. Formiranje cijena goriva u Hrvatskoj najviše ovisi o kretanju cijena derivata na mediteranskom tržištu i omjeru dolara i kune. Najviše dozvoljeno povećanje ili smanjenje cijene je tri posto u odnosu na prijašnju maksimalnu dozvoljenu razinu cijene.

Predviđa se da će cijene goriva do kraja godine probiti i granicu od 10 kuna po litri! Razlog ovakvom vrtoglavom rastu cijena bit će porast cijena sirove nafte na međunarodnom tržištu, predviđaju analitičari. Tijekom 2010. godine cijena barela nafte nije prelazila 95 dolara. Međutim u 2011. se očekuje da će cijena barela nafte skočiti i do 115 dolara.

Cijene naftnih derivata određuju se prema pravilniku koje je propisalo Ministarstvo gospodarstva, a koje se temelji na kretanju mediteranskog tržišta cijena derivata.

Dobit Ine u milijardama

Podsjetimo samo kako se Ina prošli tjedan pohvalila izvanrednim poslovnim rezultatima, koje zahvaljuje upravo poskupljenjima plina te stalnim rastom cijena naftnih derivata na svojim benzinskim postajama. U prošloj godini ostvarila je neto dobit od gotovo milijardu kuna, što je čak 80 posto više nego godinu prije. Pet milijardi kuna zaradila je prije oporezivanja, a milijardu i pol prije podmirivanja izvanrednih troškova i otpremnina.

Pročitajte više