Oporba i službeno pokrenula pitanje povjerenja Žužulu

OPORBENE stranke SDP, HSS i HNS danas su i službeno pokrenule pitanje povjerenja ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu zbog sumnji u sukob interesa i korupciju.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić na zajedničkoj je konferenciji za novinare s Ivicom Račanom i Zlatkom Tomčićem ocijenila da je Žužulova upletenost u aferu Imostroj toliko narušila njegov ugled i vjerodostojnost da je, s obzirom da treba predstavljati Hrvatsku u pregovorima s EU, došlo vrijeme da Žužul podnese ostavku i svojim okrnjenim ugledom ne šteti Hrvatskoj.

Velika je zabluda HDZ-a i premijera Sanadera da afere, poput Žužulove, neće izazvati određenu analizu Europske komsije o stanju demokracije u Hrvatskoj, kazao je predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić.

Oporbeni čelnici zamjeraju premijeru što cijelu priču oko Žužula pokušava prebaciti na druge (oporbene) osobe i slučajeve, vjerujući da će tako skinuti dio odgovornosti sa Žužula.

Pod pretpostavkom da smo svi lopovi, daje li to pravo Sanaderu i Žužulu da smiju krasti, očito da ne daje, ustvrdio je Tomčić.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan poručuje da se ne može izbjegavati rješenje afere Žužul ukazivanjem na neke druge afere iz prošlosti.

Kuda ćemo doći ako se aktualna vlast bude tako postavljala, upitao se Račan, navodeći da oporba ne smije pokleknuti pred pokušajem da ju se ušutka u kritici.

Račan nije izravno odgovorio na upit zašto prošla vlast, u kojoj je bio premijer, nije poštovala iste principe koje sada zagovara, odnosno zašto nije istražila medijske priče da su neki njeni ministri u sukobu interesa.

Pitanje sukoba interesa zaoštrili smo na kraju mandata, kazao je, priznavši da žali što zakon o sukobu interesa nije donijet ranije.

Tumačeći kako se u aferi Žužul mogu pratiti različiti stupnjevi premijerove reakcije, s ciljem da se, među inim, stvori dojam svi su jednaki, Pusić upozorava da je velika razlika između sukoba intreresa i korupcije, a ovdje se, kaže, radi o sumnji u korupciju.

Oporbeni čelnici suglasni su da se Žužulov slučaj mora istražiti i raščistiti, nadaju se da će se u idućih 30 dana, za koliko Sabor mora raspraviti njihovu inicijativu, vidjeti kako djeluju institucije pravne države.

Žale i što ne funkcionira saborsko Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, te zbog toga prozivaju vladajući HDZ.

Oporbena trojka drži da Hrvatska zbog afere Žužul ne bi trebala imati problema u Bruxellesu, ako se Hrvatska pokaže jakom demokratskom i pravnom državom.

Pokretanje pitanja povjerenja ministru Žužulu pokušaj je da se spriječi šteta Hrvatskoj, kazala je Pusić.

Pročitajte više