Oporbeni klubovi vijećnika o sjednici skupštine Dubrovačko-neretvanske županije

VLADAJUĆA koalicija u Dubrovačkoneretvanskoj županiji (SDP, HSLS i HSS) ne funkcionira i vodi Županiju u kaotično stanje, a ono što se dogodilo na jučerašnjoj sjednici županijske Skupštine samo je kulminacija nefunkcioniranja županijske vlasti, stajalište je predstavnika klubova vijećnika HDZ-a, DC-a, HSP-a i Hrvatskog bloka izneseno na današnjoj konferenciji za novinare.

Sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije prekinuta je jučer jer su oporbeni vijećnici u raspravi o dodjeli županijskih nagrada napustili sjednicu. Naime, Odbor za dodjelu javnih priznanja predložio je da se nagrada za životno djelo dodijeli umirovljenom profesoru Pomorskog fakulteta u Dubrovniku dr. Borisu Franušiću (HSLS), a predsjednik Skupštine Ivo Orešković (HSS) predložio je amandman po kojem bi ta nagrada trebala pripasti akademiku Luki Paljetku.

HDZ-ovi su vijećnici nakon prijedloga zatražili stanku, a nakon stanke da se o svemu ponovno očituje Odbor za dodjelu javnih priznanja. Nakon stanke Ivo Orešković povukao je svoj prijedlog i napustio sjednicu. Kako su to učinili i svi oporbeni vijećnici (HDZ, HSP, DC i HB), sjednica je prekinuta jer više nije bilo kvoruma.

Predstavnici oporbe na današnjoj su konferenciji za novinare kazali da je predsjednik Skupštine Ivo Orešković, iznoseći protuprijedlog za županijsku nagradu za životno djelo koja treba biti dodijeljena na Dan Županije 12. svibnja, doveo sve županijske vijećnike u nezgodnu situaciju, ali i same predložene kandidate dr. Borisa Franušića i akademika Luku Paljetka. Oni su, rečeno je, trebali postati objekt vijećničkih prepucavanja što oporba nije mogla, niti željela prihvatiti, te je napustila sjednicu.

Oporba je konstruktivno postupila, ali ne zato da bi se "rušila Županija" jer je županijska vlast sama urušena, te bi nabolje bilo za sve građane Županije da njezini čelnici, predvođeni županom Ivanom Šprljom, podnesu ostake, poručili su Frano Matušić (HDZ), Danko Pavičević (DC), Željko Kulišić (HSP) i Gašpar Bjelopera (HB).

(Hina) šh dd

Pročitajte više