Optužena prva dvojica zatočenika iz Guantanama

AMERIČKO ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da su prva dvojica zatočenika iz vojne baze Guantanamo Bay optuženi za zavjeru radi počinjenja ratnih zločina i time postali prvi kandidati za suđenje na vojnom sudu do kojega bi moglo doći ovoga ljeta.

Dvojica zatočenika su Jemenac, Ali Hamza Sulayman al Bahlul i Sudanac, Ibrahim Ahmed al Qosi za koje Pentagon navodi da su bili važni pripadnici terorističke skupine al Qaeda koji su na različite načine bili povezani s njezinim vođom Osamom bin Ladenom.

Al Bahlul je bio ključni propagandist al Qaede koji je radio video zapise u kojima uzdiže ubijanje Amerikanaca kako bi novačio i poticao pripadnike al Qaede na nastavak napada na Amerikance, Sjedinjene Države i druge zemlje, a bio je i tjelesni čuvar Osame bin Ladena, navodi se u optužnici.

Al Qosi je bio glavni al Qaedin računovođa, bin Ladenov tjelesni čuvar i dugogodišnji suradnik te krijumčar oružja.

Dvojica optuženih prvi su kandidati za suđenje pred vojnim tribunalom, što će biti prvo takvo američko suđenje od kraja Drugog svjetskog rata. Pred vojnim sudovima je povijesno suđeno za kršenje zakona oružanih sukoba i druge slične zločine.

Prije suđenja se očekuju predsudski postupci nakon čega bi moglo početi i suđenje pred sudom sastavljenim od sedam američkih časnika što bi se moglo dogoditi početkom ovoga ljeta.

Predviđeno je da se suđenje odvija u vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi gdje je već uređena sudnica.

Dvojici optuženika dodijeljeni su vojni branitelji.

Sjedinjene Države u Guantanamu drže oko 650 zatočenika za koje navode da su pripadnici al Qaede i talibana. SAD ih je proglasio neprijateljskim borcima, a ne ratnim zarobljenicima pravdajući tako mogućnost da ih drži zatočenim na neodređeno vrijeme i bez optužnica što izaziva snažne kritike organizacija za ljudska prava.

(Hina) xsl xdm

Pročitajte više