Optuženik koji je priznao zločin bio smanjeno uračunljiv

U nastavku suđenja optuženima za ratne zločine na Ovčari 1991. godine u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, sudska vještakinja neuropsihijatrijske struke Milena Vlašić izjavila je u srijedu da je optuženi Ivan Atanasijević, jedini koji je dosad na suđenju priznao da je ubio jednog zarobljenika iz vukovarske bolnice, u vrijeme kad je počinio zločin bio smanjeno uračunljiv.

"Njegove sposobnosti da shvati svoje postupke bile su bitno snižene", kazala je vještakinja, obrazlažući nalaz i mišljenje tročlanog povjerenstva vještaka Zatvorske bolnice, po kojem je Atanasijević u vrijeme izvršenja djela bio "u stanju povišene emocionalne napetosti i u strahu zbog neposredne životne ugroženosti". Vještaci su optuženoga, inače, ocijenili kao "duševno zdravu osobu prosječne inteligencije".

Optuženi Atanasijević, koji se ranije zvao Ivan Husnik, prošloga je tjedna promijenio svoju obranu u kojoj je tvrdio da nije kriv. Priznao je da je na Grabovu kod Ovčare bio prisiljen ubiti jednog zarobljenika pod prijetnjom da će sam biti ubijen s obzirom na to da mu je otac Hrvat i da mu je brat bio pripadnik ZNG-a.

Prema najavi predsjednika sudskog vijeća, suca Veska Krstajića, u nastavku suđenja u četvrtak bit će prikazana video-snimka zarobljenika iz Vukovara u hangaru na Ovčari, koja je prije 14 godina prikazana na Televiziji Novi Sad a sačuvana je u arhivu beogradske Televizije B92. Bit će prikazana i snimka razgovora haškog optuženika Veselina Šljivančanina s promatračima Europske zajednice ispred vukovarske bolnice, prije nego što je ona evakuirana i dio zarobljenika odveden na Ovčaru.



(Hina) xttag ybs

Pročitajte više