Orban svojata velike dijelove Hrvatske. Gdje su Plenković i Kolinda?

Foto: EPA, Screenshot: Twitter

VIKTOR ORBAN i službena Budimpešta smatraju da bi veliki dijelovi Hrvatske trebali biti dio Mađarske. Odnosno, da su veliki dijelovi koji danas pripadaju Hrvatskoj oteti Mađarskoj prije sto godina.

To se jasno da zaključiti iz objave mađarskog Ureda za međunarodnu komunikaciju pri mađarskoj vladi.

Oni su, podsjetimo, prije nekoliko dana na svom Twitter profilu objavili zemljovid Mađarske koji uključuje velik dio Slovenije, ali i dijelove Hrvatske poput Međimurja, dijela Baranje i Kvarnera.

Da ne bude zabune, zemljovid je objavio ured koji se nalazi u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana. Dakle, riječ je o uredu koji projicira i objavljuje stavove premijera.

Što je Trianonski sporazum?

Riječ je o zemljovidu koji prikazuje teritorije koji su prestali biti dio Mađarske nakon Trianonskog sporazuma 1920. godine. Riječ je o mirovnom sporazumu nakon Prvog svjetskog rata. U tom je ratu Mađarska, tada kao dio dualističke monarhije Austro-Ugarske, bila na poraženoj strani. Nakon rata raspala se i Austro-Ugarska, a Mađarska će postati samostalna država. No područje kojim će se upravljati iz Budimpešte bit će puno manje nego za vrijeme monarhije. Na području raspadnute monarhije odmah nakon rata nastao je cijeli niz novih država. Jedna od njih je kratkotrajna Država Slovenaca, Hrvata i Srba koja će se već krajem 1918. ujediniti sa Srbijom. Ugrubo gledano, u tu su državu ušli dijelovi današnje Hrvatske i Slovenije. Ipak, kao što vidimo 99 godina nakon Trianonskog sporazuma, službena Budimpešta smatra da su brojne današnje hrvatske i slovenske pokrajine oduzete Mađarskoj.

Na zemljovidu se tako vide ruke koje kidaju dijelove mađarske države. Tako su i hrvatska područja obojena u boje mađarske zastave. Da se ništa ne prepusti slučaju, u opis slike napisali su kako su "dvije trećine mađarskog teritorija oduzete". Dakle, Mađarska smatra da su im veliki dijelovi Hrvatske - oduzeti.

Plenković i Kolinda šute

Ovo nije prvi put u posljednje vrijeme da visoki dužnosnici susjednih zemalja svojataju dio hrvatskog teritorija. Tako je prije nekoliko mjeseci Antonio Tajani, šef Europarlamenta i veliki prijatelj HDZ-a kojim se Plenković hvalio, u Basovizzi kod Trsta na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija."

Tada je to izazvalo brojne reakcije u domaćoj javnosti. No Orbanovo svojatanje četvrtine Hrvatske pomalo je prošlo ispod radara. Možda je tome razlog i činjenica što je Viktor Orban jedna od ikona hrvatske desnice. Desnice koja sada šuti.

No, što je još važnije, šute i ključni ljudi države. O mađarskom svojatanju dijelova Hrvatske na službenom kanalu vlade nisu se oglasili ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ni premijer Andrej Plenković.

Ona je jučer gledala utakmicu u Osijeku pa se možda nije stigla baviti obranom suvereniteta zemlje, no nije se oglasila ni danas. Ni na službenoj stranici vlade, kao ni na stranici Ministarstva vanjskih poslova, nema osude ovog čina iz Budimpešte.

Objava nije uklonjena

Ako se mađarska strana i kontaktirala, to sasvim sigurno nije imalo uspjeha jer objava nije uklonjena, a nema ni isprike zbog očitih teritorijalnih pretenzija

Kolinda hvalila odnose, Plenković napao Orbana kad se dirao u EU

Još krajem prošle godine Kolinda se susrela s Orbanom u Zagrebu i nahvalila odnos dviju zemalja.

"Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako se vrlo dobri bilateralni odnosi između Hrvatske i Mađarske temelje na dugotrajnim političkim, gospodarskim i kulturnim vezama, istaknuvši kako pojedina otvorena pitanja ne bi smjela ograničavati našu suradnju", priopćili su s Pantovčaka u prosincu prošle godine.

Plenković je, zanimljivo, Orbana napao kad je trebalo stati u obranu Europske unije. U veljači je na službenoj Facebook stranici mađarske vlade prikazan poster predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i američkog milijardera mađarskog porijekla Georgea Sorosa, uz popratni tekst: "Vi također imate pravo znati što vam Bruxelles priprema."

Plenković je kazao da je objava plakata bila jako loša odluka.

"Ne slažem se s njom, mislim da je pogrešna i da šalje krivu poruku uopće o politici Europske unije kada su u pitanju migracije", izjavio je Plenković u veljači.

No sad kad je na službenom kanalu mađarske vlade objavljeno komadanje hrvatskog teritorija, Plenković još nije rekao ništa.

Kako su reagirali Slovenci?

Sporna karta prikazuje i dijelove Slovenije koje svojata Mađarska. To je izazvalo buru nezadovoljstva u Sloveniji, koja traje već danima.

"Slovenija osuđuje objavu tog povijesnog zemljovida koja ne pridonosi jačanju europskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima. Europska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana povijesna opterećenja i mržnja među narodima i državama", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije, u petak je reagirao i predsjednik Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobnog poštovanja i prijateljstva.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije "ni europsko ni miroljubivo".

Pročitajte više