Orešković komentirao rast netolerancije u Hrvatskoj: Pa Erdogan je rekao da smo zemlja tolerancije

Foto: FAH

TIHOMIR OREŠKOVIĆ večeras je gostovao u Dnevniku Nove TV, gdje se osvrnuo na niz aktualnih političkih pitanja, kao i na prvih 100 dana svoje Vlade.

Kazao je kako ne postoje sukobi na relaciji Petrov-Karamarko te kako je u Vladi ipak on šef.

Osvrnuo se na kritike koje Hrvatskoj dolaze iz Europe, a po pitanju porasta netolerancije, dodajući kako ministar kulture Zlatko Hasanbegović i dalje ima njegovu apsolutnu potporu.

Tijek gostovanja:

19.29 "Kad sam preuzeo ovu časnu poziciju, rekao sam da sam spreman biti žrtva i boriti se za građane. Nisam dio stranke, tu sam da pomognem koliko mogu. Sve što sam naučio u 20 godina u businessu, mislim da sam dosta naučio i da mogu doprinijeti. Moja politika je da ova Vlada provede reforme. Imam djecu, danas-sutra ne želim da moja djeca odlaze iz domovine".

19.28 "Često se pitam, uvijek ima individua koje svašta kažu. Ja vidim da je ovaj narod tolerantan, ja ne vidim taj nivo mržnje kod naše Hrvatske. Predsjednik Turske nam je rekao da je ovo zemlja tolerancije. Trebamo gledati pozitivnu stranu, a ne pojedince. Hasanbegović ima apsolutno moju prvu potporu".

19.27 "LNG je top prioritet ove Vlade, bušenje u Jadranu, u ovoj fazi to nismo spremni pokrenuti, mislimo prvo širu raspravu pokrenuti. INA je strateška firma, to svi znamo već godinama. Tu se nećemo žuriti. Imat ćemo razgovore, ja tu gledam širu sliku, INA-MOL, LNG, naša strategija energetike... Arbitraža ide svojim tijekom, mi nećemo odustati od procedure, ali ćemo imati razgovore".

19.27 "Bivša Vlada je dobila ocjenu 2 za svoje reforme, ja ne znam koliko ćemo mi dobiti. Ali vjerujem da su ove reforme kvalitetne i fer. Vjerujem da će ova Vlada po prvi put "slomiti" dug".

19.25 "Reforme nikada nisu lake. Ja sam tu za građane, sve što smo pokrenuli, tražim od građana povjerenje, da vjeruju da će reforme koje smo sada uveli, da će imati pozitivne rezultate. Bitno je da pokrenemo, da ojačamo temelje, da rastemo. Na kraju će građani vidjeti da sve to ima smisla".

19.24 "Mislim da rekonstrukcija Vlade nije moguća, sada smo krenuli tek, s paketom reformi. Sad smo definirali, sad smo obećali. Ako ne ispunimo obećano trebamo preuzeti odgovornost, svaki minsitar će odgovarati za obećano".

19.23 "Karamarko mi nije šef, ja sam premijer, pokazalo se da sam teške odluke ja donio. Karamarko je predsjednik HDZ-a, ima iskustvo, tražit ću od njega savjet, ima više političkog iskustva od mene. Bitno je imati oko sebe ljude s iskustvom".

19.22 "Karamarko i Petrov si apsolutno vjeruju. Oni su partneri. Na kraju se nas tri uvijek sjednemo dolje i razgovaramo. Trebamo svi početi gledati rezultate. Po novinama ima dosta spinova i probnih balona. Mislim da svi građani trebaju gledati rezultate, indikatore. Sad se vidi da idemo u pravom smjeru".

19.21 "Rasprave možda u nekim strukturama nisu tipične, ali u ovoj Vladi su ustaljene. Ja ovoj Vladi vjerujem 100 posto. Prije tjedan dana ili mjesec svi su pričali da nema reforme, a danas svi pričaju da su ove reforme preambiciozne".

19.20 "Kad je riječ o proračunu, prvo smo morali pokriti rupe bivše Vlade. Morali smo jače raditi da nađemo solucije".

19.19 "Najveći neuspjeh ove Vlade u prvih 100 dana? Neke stvari bih volio da smo brže. Ipak, donijeli smo proračun kvalitetan, kvalitetno smo posložili ciljeve. Deficit smo smanjili ispod tri posto", kazao je Orešković.

Pročitajte više