Organizatori: Povorka ponosa u Beogradu je bila uspješna

ORGANIZATORI nedjeljne Povorke ponosa u Beogradu na konferenciji za novinare odbacili su bilo kakvu odgovornost za nerede 10. listopada u glavnom gradu Srbije. Istaknuli su da su nereda pravili "huligani i šljam ovoga društva". Paradu su označili kao prekretnicu i povijesni događaj za koji će vrijeme pokazati da je bio bitan za prava LGBT populacije.

"Vrijeme će pokazati koliko je bilo bitno da se to dogodi. U nedjelju je osim LGBT populacije napadnuta i država. Žao mi je zbog svega što se dogodilo policajcima i ozlijeđenima želim brz oporavak. Oni su pazili i na one druge, kojima nije bilo važno hoće li nekoga ozlijediti ili ubiti", istaknuo je na konferenciji jedan od organizatora Gay Pridea Lazar Pavlović, piše Blic.

Organizatori su zahvalili policiji zbog dobro obavljenog posla i pozvali državu da sudi uhićenim huliganima koji su napadali policiju i demolirali grad, te da uhiti njihove nalogodavce. Najavio je i kako će oni pratiti jesu li uhićeni procesuirani. Pavlović je ocijenio i da je izjava gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da ljudi koji organiziraju takve skupove moraju biti svjesni rizika, "prebacivanje odgovornosti".

Aktivist Boban Stojanović kazao je da nasilje na ulicama Beograda nema veze sa sudionicima Pridea i dodao da ga ne zanima koliko će sredstava biti izdvojeno za saniranje štete u gradu nakon toga, jer su životi sudionika Parade ponosa puno vrjedniji. 

Pročitajte više