Organizatori tvrde da izložbom "Holokaust na vašem stolu" nisu željeli omalovažiti žrtve nacizma

UDRUGA "Prijatelji životinja", koja je zajedno s najvećom svjetskom organizacijom za prava životinja "Peta" u srijedu u Zagrebu organizirala manifestaciju "Holokaust na vašem stolu" ističe da namjera izložbe nije bila omalovažavati ili umanjiti strahote koje su prošle žrtve nacizma, već naglasiti "trivijalizaciju i banalizaciju ubijanja životinja".

Kontroverzni međunarodni projekt, koji je u srijedu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića usporedno prikazao fotografije životinjskih farmi i nacističkih koncentracijskih logora, izazvao je burne reakcije udruga, koje smatraju da se tako degradiraju i blate žrtve Holokausta.

Odbacujući takve tvrdnje Prijatelji životinja u svojoj današnjoj reakciji naglašavaju da je namjera akcije bila "potaknuti ljude da uvide kako je viktimizacija žrtava nacističkog režima ekvivalent načinu na koji suvremeno društvo zlostavlja životinje i opravdava njihovo klanje".

"Izložba želi poručiti kako industrijalizirano masovno ubijanje nedužnih nije završilo holokaustom ljudi u Drugom svjetskom ratu, već se nastavlja u sistematskom serijskom iskorištavanju i ubijanju životinja", smatraju Prijatelji životinja.

Dodaju da su sličnost između farmi za uzgoj životinja i nacističkih koncentracijskih logora prvi uočili upravo židovski intelektualci poput jidiš pisca i dobitnika Nobelove nagrade Isaaca Bashevisa i filozofa Theodora Adorna.

"Cilj ove izložbe nije naglašavati status jednih žrtava na račun drugih, već logički demonstrirati da treba odbaciti sve oblike zlostavljanja", ističu organizatori izložbe koja tijekom turneje, od sredine ožujka do 8. travnja planira obići desetak europskih glavnih gradova.

Reagirajući na izložbu, za koju su ocijenili da duboko vrijeđa kako same žrtve tako i najširu javnost, Udruga za zaštitu vjerskih sloboda u Republici Hrvatskoj ocijenila je da je kampanja za prava životinja vrijedna sama po sebi, ali da svoju borbu mora voditi vlastitim sredstvima i vjerodostojnošću, a ne trivijaliziranjem povijesnih strahota.

Među stranim udrugama koje su osudile ovaj projekt su i Memorijalni muzej Holokausta, središnja izraelska institucija za zaštitu spomena na žrtve nacizma i fašizma Jad Vashem i Centar Simona Wiesanthala.

Pročitajte više