Orkanski vjetar u Dalmaciji, valovi do šest metara. More prekrilo splitsku rivu

Foto: Pixsell/Buno Fantulin

ORKANSKI udari vjetra na srednjodalmatinskom su području stvarali valove na otvorenom moru visoke i do šest metara, dok su u priobalju bili između dva i četiri metra, zapljuskujući obalu i rive, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu Split.

Meteorološka postaja na Marjanu evidentirala je orkanski udare na splitskom području tijekom nekoliko sati, rekli su Hini u Hidrometeorološkom zavodu Split.

Valovi su izlijevali more na rivu u Kaštel Gomilici gdje je voda ušla u jednu kuću u istočnom dijelu te rive. Intervenirali su vatrogasci i ispumpavali vodu, izvijestili su iz  DVD-a Kaštel Gomilica.

U Splitu je jak vjetar slomio dva stabla.

More prekrilo splitsku rivu

I splitsku rivu su zapljuskivali snažni valovi, povremeno izlijevajući more. U Operativnom vatrogasnom centru Split su rekli kako je to uobičajeno u ovo doba godine te da nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca. u

 Ujutro u većem dijelu zemlje bit će djelomice sunčano, zatim porast naoblake, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak. 

Od jutra kiša na zapadu, na Jadranu moguće obilnije oborine

Više oblaka te mjestimično kiše već od jutra bit će na zapadu zemlje, u najvišem gorju moguće i snijega. Uz naoblačenje kiša sve češća u Dalmaciji, a u noći i u sjevernim kopnenim predjelima.

Na Jadranu mjestimice moguća obilnija oborina, dok će najviše sunčana vremena biti u Slavoniji i Baranji. Umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, popodne u slabljenju. Najviša dnevna temperatura zraka od 8 do 12 na kopnu te od 11 do 16 stupnjeva Celzijusovih na obali i otocima.

U prekidu niz katamaranskih i trajektnih linija

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je više katamaranskih i trajektnih linija na Jadranu, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub.

U Splitskom okružju u prekidu su katamaranske linije 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, 9603 Jelsa-Bol-Split, 9602 Vis-Hvar-Split i 604 Ubli-Vela Luka-Split.

Prekinute su linije i u Riječkom okružju: katamaranske linije 9309 Novalja-Rab-Rijeka i 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

U Zadarskom okružju u prekidu je trajektna linija 433 Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat i vožnja će se obaviti po rasporedu za ponedjeljak, a isto vrijedi i za trajektnu liniju 401 Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a magla smanjuje vidljivost ponegdje u unutrašnjosti. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na pojedinim cestama u Lici. 

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca, a traje do 15. siječnja.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Pročitajte više