Oscari 2004.: Rekordnih 55 stranih filmova u utrci za nominacije

PEDESET i pet filmova izvan engleskog govornog područja, što predstavlja rekordnu brojku, ušlo je u utrku za nominacije za Oscara za najbolji strani film čija će se dodjela održati 29. veljače 2004. godine, objavili su u utorak organizatori.

Godine 2003. 54 stranih filmova natjecalo se za eventualnog kandidata za tu najugledniju filmsku nagradu koju dodjeljuje Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti.

Ove je godine rekord postignut filmovima iz zemalja poput Palestine, Mongolije, Šri Lanke, Afganistana, Bolivije, Bugarske, Hong Konga, Indonezije, Južne Koreje, Tajvana, Nepala i Irana, priopćeno je iz Akademije.

Za nominaciju se natječe i hrvatski kandidat "Svjedoci", redatelja Vinka Brešana, kao i fimovi naših susjeda: "Gori vatra" Pjera Žalice (BiH), "Rezervni dijelovi" Damjana Kozolea (Slovenija) i "Profesionalac" Dušana Kovačevića (SCG).

"Tri su zemlje kvalificirane prvi put: Mongolija, Palestina i Šri Lanka", dodaje se iz istog izvora.

Film "Božja intervencija" palestinskog redatelja Elije Sulejmana prihvaćen je za natjecanje unatoč glasinama prema kojima to djelo neće moći sudjelovati jer Palestina nije punopravna zemlja.

Mongolski film dokumentarac je o pustinji Gobi ("Priča o uplakanoj devi"), a šrilanški film nosi naslov "Kuća na jezeru".

Nakon što pregleda strane filmove, Akademija će 27. siječnja objaviti imena odabranih pet filmova koji mogu sudjelovati u službenom programu 76. dodjele.

Pročitajte više