osijek: cijeli dan trajala akcija izvlačenja poginulog od mine

Do kasnih poslijepodnevnih sati trajala je akcija izvlačenja tijela 46godišnjeg Zvonimira Jovića, koji je sinoć u Osijeku stradao od eksplozije zaostale mine.

Pripadnici specijalne postrojbe policije morali su prvo uspavati ranjenoga Jovićevog psa, koji je bio pored njegovog tijela i nikome nije dopuštao da priđe, a onda su pirotehničari provjerili da nije još koja zaostala mina bila ne terenu oko tijela.

Minu je sinoć, kako pretpostavlja policija, aktivirao drugi Jovićev pas, koji je poginuo.

Sinoć je, nakon pogibije Zvonimira Jovića, eksplodirala još jedna zaostala mina, koju je aktivirala njegova supruga kad se, nakon identifikacije tijela, vraćala s mjesta nesreće, ali srećom nitko nije bio ozlijeđen. Ta je mina aktivirana pomicanjem grane.

Nesreća se dogodila u blizini naselja Tvrđavice , na mjestu kojim se, kako tvrde stanovnici toga naselja, vrlo često prolazi i gdje tijekom ljetnih mjeseci mladi čak postavljaju šatore.

Kažu da je u vrijeme rata tuda išla linija razdvajanja, a nema oznake upozorenja da je taj prostor miniran.

Dubravko Krušerovski, voditelj Hrvatskog centra za razminiranje Osijek, izjavio je za Hinu kako su na tom prostoru 1999. godine nakon djelomičnog razminiranja stavljene oznake koje upozoravaju na opasnost od mina.

Načelnik Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Stipe Rimac je, na upit kako to da na prostoru gdje se dogodila sinoć tragedija nije bilo oznaka o opasnosti od mina, rekao da se provode istražne radnje koje će rasvijetliti sve činjenice oko toga.

U Osječko-baranjskoj županiji od 1991. do danas od mina smrtno je stradalo 39 osoba, a 115 osoba je teško ranjeno.

(Hina) vs jn

Pročitajte više