Osijek: HDZ, HSLS i HSP traže raspuštanje županijske skupštine

TRI OPORBENE stranke HDZ, HSLS i HSP čijih je 26 vijećnika prošli tjedan podnijelo ostavke na mandat u Skupštini Osječko baranjske županije, danas su pismeno od Vlade i Ministarstva pravosuđa, upravne i lokalne samouprave zatražili donošenje rješenja o raspuštanju Skupštine Osječkobaranjske županije i imenovanje Vladinog povjerenika.

Predstavnici tih stranaka najavili su kaznene prijave protiv odgovornih u županijskoj Skupštini i u Ministarstvu pravosuđa u slučaju da donesu drukčiju odluku, odnosno tumačenje da se može održati Skupština zakazana za 17. travnja, jer tvrde da nema pravnih mogućnosti da vladajuća koalicija u Županiji uspostavi kvorum i održi sjednicu.

O tome su na današnjoj konferenciji za novinare izvijestili predsjednici županijskih organizacija tih stranaka Branimir Glavaš, Vladimir Belaj i Gordan Matković.

Kaznene prijave u spomenutom slučaju najavili su protiv odgovorne osobe u Ministarstvu pravosuđa, predsjednika Skupštine Osječko-baranjske županije Ramira Ristića, osječko-baranjskog župana dr. Zdravka Bosančića te tajnika Skupštine Davora Brunčića.

Glavaš je kazao da Skupština nema kvorum da verificira novog člana Skupštine iz redova HSS-a, umjesto HSS-ovog vijećnika koji je prešao u HDZ i s ostalima podnio ostavku. To znači da ne može imati niti većinu od 26 vijećnika, rekao je.

Dodao je kako je obveza po skupštinskom Poslovniku i Statutu da novog člana Skupštine verificira mandatna komisija i potvrdi Skupština, ali, istaknuo je, to se ne može učiniti jer nemaju potrebnu većinu.

"Već deset godina Skupština Osječko-baranjske županije tako funkcionira, a isto je učinjeno i na posljednjoj sjednici 13. ožujka kada je imenovano nekoliko novih članova Skupštine. Ukoliko se koalicija, kojoj je jedini cilj ostati na vlasti, ipak odluči održati Skupštinu, iskoristit ćemo demokratska sredstva da je spriječimo," rekao je Glavaš.

Predsjednik Županijskog vijeća HSP-a Gordan Matković istaknuo je kako je ta stranka već prije šest mjeseci tražila raspisivanje novih izbora jer su nezadovoljni radom koalicijske vlasti.

Glavaš je prokomentirao i upit kako to da se predsjednik Županijskog vijeća SDP-a Željko Malević i predsjednik Saborskog odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Mate Arlović (SDP) ne slažu u pogledu zakonske regularnosti izbora novog člana Skupštine iz redova HSS-a i eventualno Vilima Hermana, koji je najavio aktiviranje mandata koji je dobio na izborima na listi HSLS-a, te zakonitosti održavanja skupštine 17. travnja.

"Mato Arlović je uvaženi je stručnjak u tom domenu i sigurno da su za osuditi izjave Malevića i Ružice Milošević (SDP) da je Arlović nestručna osoba", kazao je Glavaš.

(Hina) vs jn

Pročitajte više