OSIJEK: IZLOŽBA "OSTAVŠTINA SLOBODNOZIDARSKE LOŽE "BUDNOST"

U sklopu "Osječkoga ljeta kulture 2003" večeras je otvorena izložba pod nazivom "Ostavština osječke slobodnozidarske lože 'Budnost'".

U osječkome Muzeju Slavonije rekonstruiran je, u prirodnoj veličini, izgled te masonske lože, koja je u Osijeku djelovala od 1912. do 1940., te izložen njezin inventar, s oko 400 predmeta, pohranjenih u zbirci Povijesnog odjela ovoga Muzeja.

Uz prikaz prostorija lože, predstavljene su knjige i časopisi iz njezine biblioteke, nacrti i fotografije zgrada u kojima je djelovala, namještaj, njezine oznake i simboli te fotografije i portreti osječkih slobodnih zidara.

Osječka slobodnozidarska loža "Budnost" imala je svoje sjedište u zgradi osječkoga Kinematografa "Urania" do 1925. godine, kada je preselila na Trenkov Trg, i tamo djelovala do svoga samoukinuća 1940. Imala je velik utjecaj na gospodarski, kulturni, obrazovni i politički život Osijeka, a nakon uspostave Nezavisne države Hrvatske (NDH) neki njezini članovi židovskog podrijetla strijeljani su u logoru Jasenovac.

Jedan od autora izložbe Grgur Marko Ivanković kazao je kako se pojedini predmeti i inventar lože izlažu prvi put nakon 1942. godine, kada je u Osijeku, u vrijeme NDH, organizirana protumasonska izložba.

Kako je istaknuto jedan od problema u pripremi večeras otvorene izložbe bio je i nedostatak arhivske građe, jer je velik dio dokumenata o djelovanju osječkih slobodnih zidara nakon 2. svjetskog rata završio u Moskvi.

Izložbeni postav osmislio je zagrebački arhitekt Željko Kovačić.

(Hina) ivuč mć

Pročitajte više