Osijek: Izložba "Stjepan Planić - iz arhive arhitekta"

U osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti večeras je otvorena izložba "Stjepan Planić (19001980) iz arhiva arhitekta", ostvarena u suradnji sa zagrebačkim Institutom za povijest umjetnosti i Gliptotekom HAZUa.

Izloženo je 120 od više od 700 Planićevih projektiranih arhitektonskih rješenja, a sastavljena je od originalne arhivske dokumentacije i fotografija Damira Fabijanića. Predstavljeni su projekti poput obiteljskih kuća i vila, stambenih, poslovnih i javnih zgrada, koje su po Planićevim nacrtima građene u hrvatskim krajevima.

Ravnateljica osječke Galerije Jelica Ambruš ocijenila je kako je Planić "jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća koji je svojim djelima ostavio velik trag u povijesti hrvatske moderne arhitekture".

Ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti Milan Pelc kazao je kako su zanimanje za izložbu pokazali i drugi hrvatski gradovi, poput Rijeke i Karlovca, što, kako drži, govori o važnosti Stjepana Planića za hrvatsku arhitekturu.

Na izložbi je predstavljen i dokumentarni film "Stjepan Planić" scenaristice Ane Marije Habjan i redatelja Darka Volarića, nastao u suradnji stručnog tima izložbe i Programa za kulturu Hrvatske radio-televizije (HRT).

Izložba je postavljena uz novčanu potporu Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ureda za kulturu grada Zagreba.

(Hina) xivuč ydd



Pročitajte više