Osijek: Krv darovalo više od 6000 građana

U akcije dobrovoljnog darivanja krvi, koje je tijekom prošle godine organiziralo osječko Gradsko društvo Crvenog križa, uključila su se 6193 građana, a njih 1182 po prvi su put dobrovoljno dala krv.

Prema podatcima osječkog Crvenog križa, broj građana koji se uključio u te akcije manji je nego 2003. godine, kada je ukupno registrirano 6512 dobrovoljnih darivatelja krvi, ali napominju i da su prošle godine potrebe na osječkom području bile manje.

Broj davatelja, koji krv daju po prvi put, iz godine u godinu raste, pa je od 224 u 2001. došao na 1182 darivatelja u prošloj godini, a 19,10 posto svih prikupljenih doza krvi darovale su osobe koje su po prvi put dale krv. Najvećim dijelom riječ je o osobama mlađe životne dobi, srednjoškolcima i studentima, što u Crvenom križu objašnjavaju animiranjem mladih za dobrovoljno darivanje krvi.

Ukupno se od 2001. godine u te akcije uključilo više od 24.000 Osječana, a, kako ističu u Gradskom društvu Crvenog križa, pokazatelj je organiziranosti tih akcija i podatak da od 2002. nije upućen niti jedan javni apel za darivanjem krvi, što znači da je osječka Klinička bolnica stalno bila opskrbljena dovoljnim zalihama.

(Hina) xivuc ydd

Pročitajte više