Osijek: Novi projekti Tehnologijsko-razvojnog centra

Tehnologijskorazvojni centar, koji su utemeljili osječko Sveučilište, Osječkobaranjska županija i grad Osijek, iduće će godine pokrenuti projekt "Budi uzor", kojim nastavlja svoje planove primjene novih tehnologija u gospodarstvu, kako bi bilo konkuretnije i učinkovitije, izvijestili su danas čelnici Sveučilišta i Centra.

Uz već pokrenut program "Razum", kojim se različitim istraživačko-savjetodavnim projektima i drugim potporama poduzetnicima potiče razvoj na znanju utemeljenih poduzeća, iduće se godine u sklopu novoga projekta planira regionalna smotra izuma i prototipova, kako bi se, uz ostalo, dobili novi kandidati za "Razum", kazao je direktor Centra Ivan Štefanić.

Drugi dio novoga projekta je natjecanje studenata i djelatnika Sveučilišta u pisanju poslovnih planova za tehnološki utemeljena poduzeća, a u posebnoj kategoriji planira se natjecanje maturanata, odnosno budućih sveučilištaraca, rekao je Štefanić.

Rektorica Sveučilišta Gordana Kralik ocijenila je kako je Centar znatno uznapredovao u okupljanju razvojnih programa regije, a predsjednik Nadzornog odbora Radoslav Galić kako je postao mjestom znatne i raznovrsne potpore poduzetnicima.

To je posebice važno za mala i srednja poduzeća koja, kako smatra, rijetko posjeduju primjerene metode istraživanja i razvoja "pa nove tehnologije najčešće pribavljaju iz vanjskih izvora".

(Hina) xivuč yvkn

Pročitajte više