Osijek: Osam godina zatvora za ratni zločin

SUDSKO vijeće osječkog Županijskog suda proglasilo je danas optuženog Stokana Sekanića (1953.) krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnoga stanovništva i nepravomoćno ga osudilo na kaznu zatvora od osam godina.

Sudsko vijeće ocijenilo je da je tijekom dokaznog postupka utvrđeno kako je optuženik, od kolovoza do prosinca 1991. u nekoliko mjesta na području Baranje, kao sudionik oružane pobune protiv RH i pripadnik parapolicijskih postrojba tzv. Sekretarijata za unutrašnje poslove iz Belog Manastira, sudjelovao u protuzakonitim uhićenjima nesrpskog stanovništva te da je prema ratnim zarobljenicima postupao protivno konvencijama međunarodnog ratnog prava.

Sekanić je bio optužen da je osobno zastrašivao i fizički zlostavljao osobe u podrumskim prostrorijama tzv. belomanastirskog SUP-a, pri čemu je nekima nanio i tjelesne ozljede, te za prijetnje smrću i sudjelovanje u napadu na selo Kozarac, pri čemu je zlostavljao i zastrašivao stanovništvo.

S obzirom da je optuženiku izrečena kazna zatvora dulja od pet godina, sukladno zakonskim odredbama, produljen mu je pritvor u kojemu se nalazi od veljače ove godine.

Pročitajte više