Osijek: Otkriveni nalazi iz rimskog razdoblja te iz 17. i 18. st.

Tijekom arheoloških iskapanja, započetih krajem prošle godine, u sklopu radova na uređenju i proširenju osječke Izložbene dvorane "Waldinger", u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi, pronađeni su nalazi iz rimskog razdoblja te nalazi s kraja 17. i početka 18. stoljeća.

Na najstarijoj lokaciji franjevačkog samostana također tijekom iskapanja otkriveni su zidovi, koji su građeni od antičkog materijala iz rimskog razdoblja i, prema prvim procjenama, srednjovjekovnog tesanog kamena, a u jednom zatrpanom bunaru, na dubini od šest metara, i priključnom kanalizacijskom odvodu iz toga vremena otkriveni su različiti nalazi, poput predmeta od keramike i brušenog stakla te novca s kraja 17. i početka 18. stoljeća.

Ravnatelj osječkoga Muzeja Slavonije Mladen Radić, pri današnjem obilasku nalazišta, kazao je novinarima, da je riječ o nalazima značajnima za osječku Tvrđu, budući da potječu iz vremena početka njezine izgradnje, nakon izgona Turaka, i pokazuju kako su nastajale građevine u Tvrđi, a da neki pronađeni predmeti potječu iz mađarskih i talijanskih radionica.

Radić smatra da je potrebno nastaviti iskapanja kako bi se potpuno utvrdio sadržaj nalaza te navodi kako postoji ideja da se zidovi saniraju i konzerviraju, a da se pronađeni predmeti prezentiraju na lokaciji na kojoj su i pronađeni, s time da se ne narušava ideja "Waldingera" kao izložbene dvorane, o čemu se u konačnici treba očitovati i Zavod za zaštitu spomenika Ministarstva kulture.

"Osijek bi tako dobio turistički atraktivno mjesto gdje se prvi put može vidjeti početak gradnje barokne Tvrđe i nešto što je u svijetu uobičajeno, da se nalazi mogu vidjeti na mjestu iskapanja. Ovo je prvi slučaj da su nalazi iz toga razdoblja rezultat sustavnih arheoloških iskapanja, a ne kopanja rovova za toplovode ili cjevovode", tvrdi Radić.

Pročelnik osječkog Konzervatorskog ureda Ministarstva kulture Zvonko Bojčić napominje da je projekt proširenja Izložbene dvorane "Waldinger", koji financiraju grad Osijek i Ministarstvo, vrijedan 1,6 milijuna kuna, ali da će se nakon arheoloških iskapanja morati raditi nova procjena, posebice ako se namjeravaju prezentirati pronađeni nalazi.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša osječkog Gradskog poglavarstva Danijela Lovoković kaže kako predstoji stručno vrednovanje rezultata arheoloških iskapanja te da će krajnji izgled Izložbene dvorane ovisiti o toj procjeni.

(Hina) ivuč dd

Pročitajte više