OSIJEK: PREDSTAVLJENA KNJIGA IVANA VEKIĆA

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) danas je predstavljena knjiga bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića "Koraci u povijest sjećanja i događaji".

U knjizi, koju je objavio u vlastitoj nakladi, na više od 300 stranica autor opisuje najvažnije događaje u suvremenoj hrvatskoj povijesti, posebice od 1989. do danas, događaje koji su doveli do stvaranja samostalne hrvatske države, događaje u Domovinskom ratu i na hrvatskoj političkoj pozornici.

Vekić je kazao kako je knjigu napisao jer drži da je o novijoj hrvatskoj povijesti do sada izneseno dosta netočnosti i neistinitosti te da je u knjizi opisao i uzroke stvaranja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) jer smatra kako je "jedino ona promijenila tijek moderne hrvatske povijesti".

Dodao je je kako je knjiga dio njegova nastojanja da se stvori "zajednički kodeks razmišljanja, kako se "ono što nam se dogodilo više nikada ne bi ponovilo" i da se "ne bi zaboravilo ono što smo stvorili".

Ocijenio je da je ona dijelom kritična i prema prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ali mu istodobno i odaje priznanje za sve što je učinio, te da se "neće svidjeti samo onima koji nas ne smiju pogledati u oči".

Izraziviši zadovoljstvo dobrim odzivom posjetitelja na osječko predstavljanje svoje knjige, Vekić je kazao kako su tom činu, među inima, nazočili i predstavnici svih političkih stranaka, ali da ih je, kako je rekao, "najmanje iz HDZ-a".

(Hina) xivuč ydd

Pročitajte više