OSIJEK: predstavljena nova knjiga ZORANA FERIĆA

U osječkoj Klubgaleriji ´Magis´ večeras je predstavljeno novo ostvarenje književnika Zorana Ferića: roman ´Smrt djevojčice sa žigicama´.

Riječ je o prvom Ferićevom romanu, objavljenom u nakladi zagrebačke nakladničke kuće ´MD´.

Urednik te nakladničke kuće Miroslav Mićanović je ocijenio kako je riječ o svojevrsnom ´mediteranskom ´Twin Peaksu´, s elementima horrora i krimića´, djelu koje čuva obilježja Ferićeva stvaralaštva kao što su karikaturalnost, groteska i strah.

Pojašnjavajući naziv i motiv romana autor je istaknuo kako je tuga, koju u njemu izaziva bajka ´Djevojčica sa žigicama´, bila emotivna podloga za grotesku u ovome djelu, ali da sama priča u romanu ´nema nikakve veze s tom bajkom´.

Ferić je kazao kako roman ima elemente horrora, ali da je ´i samo pisanje bilo horror´. Ocijenio je pritom kako se osobno ´jedno vrijeme doživljavao kao lik modernog romana´, ali da mu se ´sve više čini da živi u horroru´ i da se s protekom vremena taj horror intenzivira.

Kazao je kako nadahnuće za svoje stvaralaštvo crpi iz ´vlastite tuge, svoje prošlosti i nedostataka te iz literature´. Dodao je kako uspjeh neke knjige stvara određena očekivanja u javnosti te da se autori i pribojavaju tih očekivanja.

Tijekom promocije Ferić je pročitao neke odlomke iz svoga novoga romana.

Pročitajte više