Osijek: Prosvjedni skup braniteljskih udruga

KOORDINACIJA braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Osijeka na večerašnjem je skupu izrazila prosvjed protiv "stvaranja slučaja od obrane grada Osijeka i cijelog Domovinskog rata" te poručila da je "Domovinski rat svetinja naše države i da se ne može koristiti u dnevnopolitičkim i drugim obračunima".

U proglasu skupa "Osijek - nepokoreni grad, a ne grad slučaj", održanog u prostorijama Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, kaže se kako je "Osijek grad koji je kontinuirano, tijekom cijelog rata, bio izložen granatiranju i velikosrpskoj agresiji koja je odnijela veliki broj civilnih žrtava, o kojima se danas i ne govori, niti se traže krivci".

"Ukoliko je bilo nezakonitih radnji neka pravosuđe argumentima osudi sve zločine i jednom zauvijek prekine s neargumentiranim napadima i objedama na sve sudionike Domovinskog rata i Osijek - grad koji je obranio Hrvatsku", kaže se u proglasu.

Dragovoljci Domovinskog rata, pak, poručuju da će koristiti sva demokratska sredstva za obranu svojih svetinja i da je došlo vrijeme da krenu u ponovnu bitku, ovaj put za demokratska prava i zaštitu dragovoljaca te Domovinskog rata.

Proglasu su potpisali predstavnici osječkih i županijskih podružnice HVIDR-e, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruge udovica poginulih branitelja Domovinskog rata, Udruge dragovoljaca narodne zaštite, Udruge logoraša Domovinskog rata, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata te Udruge dragovoljaca HOS-a.

Predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić kazao je kako braniteljske udruge ne dopuštaju, kako je rekao, "medijski linč protiv Branimira Glavaša, ili bilo kojeg drugog branitelja" te je od Državnog odvjetništva zatražio da "zaustavi hajku". U izjavi novinarima poručio je predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimir Šeksu, koji je početkom Domovinskog rata bio predsjednik Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju, "da ga može biti sram što prebrojava dane koje je proveo u hrvatskom gradu heroju, a ne gradu zločina".

Osječki gradonačelnik Anto Đapić kazao je da je Osijek postao meta gdje se pokušava zadati još jedan udarac Domovinskom ratu i relativizirati projekt stvaranja hrvatske države i gdje se pojedinačni izgredi pokušavaju prikazati kao dio tadašnje službene hrvatske politike.

"Posljednjih godina u Hrvatskoj je na djelu sramotan proces koji Domovinski rat, koji je bio obrambeni, pokušava pretvoriti u građanski rat. Ne možemo isključiti mogućnost da je bilo ekscesa i ubojstava, ali neka se unaprijed ne pišu presude dok se nekome eventualno ne dokaže krivnja", rekao je Đapić, pozivajući branitelje na odmjerenost.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo poručio je kako su sudovi jedino nadležni da utvrde je li bilo zločina.


Pročitajte više