Branitelji opet prevareni; ostaju bez dividendi od dionica HT-a

BRANITELJI će ostati bez 140 milijuna kuna dividende od sedam posto dionica HT-a, a novac koji im je trebao pripasti ostat će u proračunu umjesto da bude prebačen u Fond braniteljskih dionica. Da će biti uistinu tako, potvrdila je na na jučerašnjoj saborskoj sjednici ministrica Jadranka Kosor.

Zastupnik SDP-a Ivica Pančić na konferenciji za novinare u četvrtak u Saboru objasnio je da je to zaključio iz odgovora na svoje zastupničko pitanje. U Vladi smatraju da branitelji imaju pravo na dividendu tek nakon formiranja Fonda, što, kako smatra Pančić, znači da mogu zaboraviti obećani novac od dividendi HT-a.

Kako je Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata je počeo raditi na vrlo čudan način, Pančić je pozvao braniteljske udruge da se izjasne podržavaju li Vladinu odluku.

Resorna ministrica i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor Pančiću je tijekom saborske rasprave odgovorila da tek nakon što se dionice HT-a prenesu na novog vlasnika, odnosno na Fond hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, branitelji mogu računati na dividende.

Pančić je upozorio da se Vladinom odlukom krši Zakon o privatizaciji HT-a koji propisuje da osim sedam posto dionica branitelji imaju pravo i na pripadajuću dividendu.

Petar Lovrić, član Udruge branitelja dragovoljaca, najavio je da će predložiti da upravni odbor podnese tužbu protiv odgovornih u Vladi zbog kršenja zakona.

"Vlada nas je izigrala i prevarila. Ministar Šuker nam je rekao da dividenda nije sporna, kao i ministrica Kosor, koja je u zamjenu tražila podršku u predsjedničkoj kampanji. No, očigledno im je bila namjera da nas izigraju i zato ćemo tražiti zaštitu na sudu” - kazao je Lovrić ze Jutarnji list.

Ukoliko se Upravni odbor ne složi sa njim, Lovrić je najavio da će sam podnijeti tužbu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara