OSIJEK: PUSIĆ O ZAVRŠETKU PROJEKTA "NOVE JAVNE UPRAVE"

Predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić izjavila je večeras u Osijeku da je "dobro organizirana i funkcionalna javna uprava pretpostavka za funkcioniranje države i bilo kakvu potrebnu modernizaciju".

Govoreći o završnoj prezentaciji projekta "HNS za novu javnu upravu", koja je večeras održana na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, Pusić je kazala kako iskustva građana i neka istraživanja pokazuju da je "naša javna uprava prebirokratizirana i predstavlja sklop administrativnih prepreka za brže obavljanje javnih poslova i usluga".

"Željeli smo razviti javnu svijest kako je to potrebno ali i moguće promijeniti na bolje, iako je do sada u tome području relativno malo napravljeno", ocijenila je Pusić.

Zamoljena da komentira jučerašnje novinske napise koji HNS-ovog ministra Radimira Čačića optužuju da je tvrtki u kojoj je dioničar s Ministarstvom javnih radova, obnove i graditeljstva ugovorio poslove vrijedne 58 milijuna kuna Pusić je u izjavi za Hinu ocijenila kako je to "klasični slučaj naviještanja izbora".

"Svaki put se prije izbora pojave potpuno isti napadi, ali nikada ne dođe do tužbi ili sudskih postupaka. U ovome slučaju radi se o građevinsko-projektantskoj tvrtki koja je posao dobila na natječajima s kojima ministar nema nikakve veze", ustvrdila je Pusić ocijenivši kako bi tvrtke koje na natječajima nisu dobile te poslove vjerojatno tražile njihovo poništenje, da je bilo sumnji u nepravilnosti ili sukob interesa.

Dodala je kako bi bilo puno bolje da se uspostavilo etičko povjerenstvo Hrvatskog sabora i da ono, u ovakvim slučajevima, utvrdi o čemu se radi i izvijesti javnost.

Na novinarski upit je li potencijalna koalicija stranaka desnice i desnog centra realna politička opasnost za sadašnju vlast Pusić je ocijenila da je u toj skupini stranaka "jedino HDZ siguran u prelazak izbornog praga, a da za ostale stranke to nije sigurno", pa je, smatra ona, "riječ o pokušaju tih stranaka da prežive".

"Hoće li HDZ pristati na predizbornu koaliciju s njima ovisi o procjeni vodstva HDZ-a, ali mislim da će imati cijelo razdoblje idućeg mandata da se međusobno dogovaraju, jer taj mandat još nije njihov", smatra Pusić.

(Hina) ivuč mć

Pročitajte više