Osijek se oprostio od Gite Šerman - Kopljar

NA OSJEČKOM gornjogradskom groblju sv. Ane danas su se od poznate kazališne i filmske umjetnice te operne pjevačice Gite Šerman-Kopljar, majke televizijskog voditelja Saše Kopljara, koja je preminula 25. veljače u 79. godini života, oprostili obitelj, rodbina, prijatelji i brojni Osječani.

Komemoracija je prije pogreba održana u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je i provela najveći dio svoga umjetničkog života. Kolege glumci sa suzama u očima prisjećali su se njenih najvećih uloga.

Gita Šerman rođena je u Osijeku 1930. godine. Bila je solistica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci te u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Bila je dugogodišnja vokalna solistica Slavonskog tamburaškog društva Pajo Kolarić, s kojim je koncertirala po cijelom svijetu.

Kao glumica nastupila je i u nekoliko filmova, među kojima su "Djed i baka se rastaju" (baka), "Hildegard" (Julka) i "Duga mračna noć" (baka Zdenka).

Dobitnica je Nagrade grada Osijeka, 1972. godine. Za Jugoton je snimila više samostalnih ploča. Predsjednik Stjepan Mesić ju je 2003. godine zbog neizmjernog doprinosa umjetnosti  odlikovao ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

I.M.
Foto: Vlado Kos/Cropix

Pročitajte više