Osijek: Župan Bognar najavio ostavku

OSJEČKO-BARANJSKI župan Ladislav Bognar (SDP) najavio je danas da će 27. veljače, na sjednici županijske Skupštine, podnijeti ostavku na dužnost župana, te da od tada teku zakonski rokovi za izbor novoga župana i županijskoga poglavarstva.

Na današnjoj konferenciji za novinare Bognar je kazao kako je nakon današnjeg razgovora s članovima poglavarstva donio takvu odluku kako bi se zaustavila kretanja koja bi, drži on, ´Županiju odvela u beizlazno stanje te kako bi se stvorili uvjeti da poglavarstvo normalno funkcionira do izbora novoga župana i poglavarstva´.

Unatoč tumačenju Ministarstva pravosuđa, koje je potvrdilo da mu 20. prosinca prošle godine na sjednici Skupštine nije izglasovano nepovjerenje, što je tražio HDZ, zbivanja na sjednici i nakon nje, smatra Bognar, pokazala su da županijska koalicijska vlast (SDP,LS,HSS,HSLS) ima problema jer su četiri vijećnika koalicije na toj sjednici glasovala za inicijativu HDZ-a, a dvije su koalicijske stranke, unatoč dogovoru da će mu se dati jedinstvena potpora, počele tražiti njegovu ostavku.

´Budući da su neki članovi poglavarstva već podnijeli ostavke i da se županija ne bi dovela u stanje u kojem ništa neće funkcionirati, na današnjem sastaku poglavarstva dogovoreno je da više nitko od njegovih članova neće podnositi ostavke, a da ću ja ostavku podnijeti 27. veljače´, kazao je Bognar.

Unatoč primjedbama koje ima na rad koalicije Bognar je kazao kako je ona ipak bolje rješenje od povratka HDZ-a na vlast, jer je HDZ, kako tvrdi, ´pokazao da se nimalo nije promijenio i da bi njegov povratak bio vrlo tragičan za tu županiju´.

Bognar je kazao da je ovu odluku donio unatoč stajalištu SDP-a da i dalje treba ostati na dužnosti. Na novinarski upit rekao je kako osobno smatra da bi novi izbori ´bili najzdravije rješenje´, ali kako bi stranke trebale učiniti napor da se to ne dogodi jer je cijena njihove provedbe oko 1,5 milijuna kuna, a njihovi bi rezultati vrijedili samo nešto više od dvije godine, koliko je lokalnoj vlasti ostalo do kraja mandata.

Pročitajte više