Osječko-baranjski HDZ odbacio tumačenje Ministarstva pravosuđa

OSJEČKO-BARANJSKI HDZ odbacio je danas tumačenje Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave po kojemu županu Ladislavu Bognaru na sjednici županijske Skupštine, 20. prosinca prošle godine, nije izglasovano nepovjerenje, ocijenivši ga ´šarlatanskim, nestručnim i neobvezujućim´.

Župan Bognar danas je izvijestio kako je Ministarstvo jučer izvijestilo da mu nije izglasovano nepovjerenje, jer za prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a nije glasovala potrebna natpolovična većina vijećnika županijske Skupštine. Naime, od ukupno 51 vijećnika Skupštine Osječko-baranjske županije glasovalo je njih 50, od koji je 25 bilo za iskazivanje nepovjerenja županu Bognaru, a isto toliko protiv.

Predsjednik županijskoga HDZ-a Branimir Glavaš danas je na konferenciji za novinare osporio tumačenje Ministarstva, kazavši da je župan Bognar za dobivanje povjerenja morao dobiti natpolovičnu većinu od 51 županijskog vijećnika, a budući da je dobio 25 glasova, smatra da mu je županijska Skupština uskratila povjerenje.

Dodao je kako 17 HDZ-ovih vijećnika u županijskoj Skupštini nije postavilo pitanje povjerenja županijskom tijelu izvršne vlasti, kako se tvrdi u tumačenju Ministarstva, nego županu Ladislavu Bognaru. Glavaš tvrdi da ´mišljenje Ministarstva svjesno zanemaruje i izvrće činjenice´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Ovo tumačenje (Ministarstva) HDZ smatra najobičnijim pamfletom, krajnje neprihvatljivim i neobvezujućim. Sramotno je za ovu vlast da se pokušava nametnuti zaključak kako kriza izazvana neizglasavanjem povjerenja županu Bognaru, ne proizvodi nikakve pravne učinke´, smatra Glavaš.

On je istaknuo kako je tumačenje Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, koje je potpisao pomoćnik ministrice Teodor Antić, pogrešno adresirano te odaslano na ´grad Osijek i Gradsku skupštinu te na nepostojećeg predsjednika Ratimira Ristića´.

Inače, predsjednik županijske Skupštine zove se Ramir Ristić (LS).

Predsjednik osječko-baranjskoj HDZ-a ponovio je kako ´župan Bognar mora otići´ te da će HDZ ustrajati na svome zahtjevu i po cijenu raspada Županijske skupštine. ´HDZ je dovoljno snažna i odgovorna stranka da zna primijeniti sve metode parlamentarne demokratske borbe unutar i izvan Skupštine, i to će koristiti kako bi prisilio Bognara da poštuje odluke Skupštine´, rekao je Glavaš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara