OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA POMAŽE U LIJEČENJU BARANJSKOG JELENA OD VELIKOG METILJA

Osječkobaranjska županija novčano će pomoći liječenje baranjskog jelena čija je populacija u velikom broju zaražena velikim metiljem, te će za nabavu lijeka izdvojiti sto tisuća kuna, najavio je župan Krešimir Bubalo na današnjem sastanku s predstavnicima Hrvatskih šuma Uprave šuma Osijek i Šumarije Našice.

U suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom Hrvatske su šume prošle godine počele liječenje zaraženih jelena, a do sada su same financirale nabavu lijeka i ostaloga, rekao je upravitelj osječke Uprave šuma - Hrvatskih šuma Drago Vračević.

Naglasio je kako je riječ o dugotrajnom liječenju, te da je potrebna pomoć i države i županije. No, dodao je, prvi rezulatati liječenja baranjskog jelena ohrabruju.

Kao poseban problem za osječku Upravu šuma Vračević istaknuo je to što je velik dio prostora kojim raspolažu, 77.000 hektara, nedostupan (14.000 hektara zbog onečišćenosti minama i 6000 hektara neriješene granice s Vojvodinom).

Ove godine Hrvatske će šume u razminiranje u Baranji uložiti četiri milijuna svojih sredstava, rekao je Vračević te je napomenuo da su Hrvatske šume, nakon završetka procesa mirne reintegracije, isključivo same financirale razminiranje na baranjskom području.

Napomenuo je da granice državnog lovišta Podunavlje-Podravlje može mijenjati jedino resorno ministarstvo.

Župan Bubalo istaknuo je kako postoje zahtjevi nekih lovačkih udruga za promjenom granica, te je, zbog osjetljivosti problematike, predložio da se te udruge, predstavnici županije i Hrvatskih šuma nađu zajedno i razmotre problematiku.

Prvi je uvjet za razgovor o toj temi da su te udruge podmirile sve obveze prema državi, rečeno je na sastanku.

(Hina) xvs ysp

Pročitajte više