Osječko-baranjski HDZ, HSLS i HSP uložili tužbu Ustavnom sudu zbog "nezakonita rada skupštine"

OSJEČKOBARANJSKI HDZ, HSLS i HSP podnijeli su danas ustavnu tužbu Ustavnom sudu "zbog nezakonita rada Skupštine Osječkobaranjske županije 17. travnja i tada donesenih nezakonitih odluka".

U ustavnoj tužbi se navodi da je predsjednik Županijske skupštine Ramir Ristić sazvao Skupštinu za 17. travnja, "premda je 8. i 9. travnja 26 vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HSP-a podnijelo pismene ostavke na vijećničku dužnost te je tako Skupština trajno ostala bez minimalna broja članova potrebnih za rad i donošenje odluka" i stekli su se zakonski uvjeti za njezino raspuštanje, rekao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Branimir Glavaš, koji je izvijestio Hinu o podnošenju ustavne tužbe.

Rad Skupštine 17. travnja nije zakonit zato što je većini vijećnika prestao mandat, a zamjeniku iz HSS-a nije mogao početi mandat prije nego to utvrdi Skupština koja, međutim, nije imala većinu, istaknuo je Glavaš.

Ustavnom sudu stoga predlažemo da prihvati tu ustavnu tužbu te da poništi sve odluke donesene na Skupštini taj dan i obveže Vladu da donese odluku o raspuštanju Skupštine Osječko-baranjske županije, rekao je Glavaš. Također tražimo da se odgode primjene svih odluka Skupštine te da se skupštinske sjednice ne sazivaju do odluke Ustavnog suda o ustavnoj tužbi, dodao je.

"Na žalost u Osječko-baranjskoj županiji hrvatska većina od 90 posto građana ugrožena je i terorizirana od komunističke manjine", kazao je Glavaš.

Ustavnu tužbu Ustavnom sudu potpisali su predsjednici županijskih vijeća HSLS-a i HSP-a Vladimir Belaj i Gordan Matković, te predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Branimir Glavaš.

Kad su županijski vijećnici HDZ-a, HSLS-a i HSP-a podnijeli ostavke na svoje mandate, HSS je umjesto svoga bivšega vijećnika Stjepana Roba koji je prešao u HDZ i podnio ostavku, imenovao zamjenu.

Koalicija na vlasti u Županiji tvrdi da zakonski propisi omogućuju održanje kvoruma, unatoč tomu što je natpolovična većina vijećnika podnijela ostavke, "sve dok postoji volja onih koji su tvorili kvorum da imenuju zamjenike onima koji su dali ostavke".

To je tumačenje potvrdilo Ministarstvo pravosuđa, navodeći da se takva zamjena od početka sjednica uračunava u kvorum potreban za rad.

Pročitajte više