Osječko-baranjski HDZ ustrajava na ostavci župana Bognara

Osječkobaranjski Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ustrajava na ostavci župana Ladislava Bognara (SDP), a kao prvi korak u provedbi te namjere od danas počinje bojkot njegovih vijećnika u odborima i drugim tijelima Županijske skupštine, rečeno je na današnjoj konferneciji za novinare županijskoga HDZa.

Župan Bognar na posljednjoj sjednici Županijske skupštine nije dobio povjerenje većine vijećnika jer su za inicijativu Kluba vijećnika HDZ-a o pokretanju postupka glasovanja o povjerenju glasovala i četiri vijećnika vladajuće koalicije SDP-a, LS-a, HSS-a i HSLS-a. Nakon dogovora stranaka koalicije, SDP je najavio da će tražiti ponovno glasovanje o povjerenju županu, smatrajući da se HDZ, bez izbora, pokušava vratiti na vlast u županiji, dok su predstavnici HDZ-a najavili da će, demokratskim metodama, opstruirati svaku iduću sjednicu Skupštine dok župan Bognar ne podnese ostavku.

Predsjednik osječko-baranjskoga HDZ-a Branimir Glavaš izjavio je danas kako je ta stranka ´odlučila onemogućiti daljnji rad Županijske skupštine koristeći sve zakonske, poslovničke i statutarne mogućnosti, ali i sve druge načine, poznate i uobičajene u zemljama s dugom demokratskom tradicijom´.

Na novinarski upit Glavaš nije pojasnio o kakvim se metodama radi, a nedavne tvrdnje predsjednika županijskoga SDP-a Željka Malevića kako predstavnici HDZ-a najavljuju zauzimanje zgrade Županijske skupštine i blokadu ulaza vijećnicima nazvao je ´špekulacijama´.

Glavaš se ponovno usprotivio mogućem ponovnom glasovanju o povjerenju županu, smatrajući da je Bognar izgubio povjerenje Skupštine te da mora odstupiti s dužnosti. Dodao je kako HDZ nema namjeru rušiti vladajuću koaliciju u županiju te da će ´podržati drugoga kandidata za župana kojega bude predložila koalicija´.

Izvijestio je da će županijski vijećnici HDZ-a premijeru i predsjedniku SDP-a Ivici Račanu danas uputiti pismo u kojem ga mole da, kako stoji u pismu, ´intervenira u obrani demokracije´, kako se zbog nepoštivanja odluka Skupštine ´ne bi morali obraćati međunarodnim institucijama´.

Pročitajte više