Osječku Tvrđu što žurnije revitalizirati

Osječka Tvrđa iznimno je vrijedan i cjelovit spomenik povijesne, urbanističke, graditeljske i kulturne vrijednosti, te jedinstven primjer vojnog i urbanog graditeljstva iz 18. stoljeća, i zato što žurnije treba odlučiti o budućnosti povijesne osječke jezgre, istaknuto je danas na okruglom stolu u Osijeku. L

Okrugli stol o "Revitalizaciji osječke Tvrđe" organizirali su Agencija za obnovu osječke Tvrđe, osječko Društvo arhitekata i tvrtka Velux Hrvatska d.o.o.

Premda je do sada obnovljeno 30 posto objekata u Tvrđi, koji su bili oštećeni od "zuba vremena" ili razaranja tijekom Domovinskog rata, sada je najvažnije obnoviti infrastrukturu i stvoriti preduvjete za buduće projekte, rekao je ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe Srećko Lovrinčević.

Dodao je kako se treba "provesti široka javna rasprava i konačno donijeti odluke nadležnih institucija treba li Tvrđa biti poslovni centar, sveučilišni centar ili područje stambenih i javnih zgrada", te da zatim treba "utvrditi koje sadržaje unijeti, a koje nikako ne dopustiti".

Na okruglom stolu također je zaključeno kako je krajnje vrijeme da se načini novi urbanistički plan toga dijela grada.

"U svakom slučaju Tvrđu treba zaštititi od svih oblika devastacije, graditeljski je obnoviti, te je uz čuvanje izvornih vrijednosti uklopiti u suvremene tokove grada Osijeka", rekao je Lovrinčević.

Predstavnik tvrtke "Velux" Henrik Norlander Smith sudionicima okruglog stola pokazao je kako je, primjerice, uređen kopenhaški Holmen, nekadašnja vojna jezgra grada, ukazujući na mogućnost primjene uspješnih danskih rješenja i u osječkoj povijesnoj jezgri Tvrđi.

(Hina) xvsik ysp

Pročitajte više